Matfesten igång
Vad är norrländsk matkultur och hur kan vi göra den ännu mer attraktiv för oss själva och besökare? Det är en av huvudfrågorna för MATiNORR som riktar sig till livsmedels- och besöksnäringen i norr. Utgångspunkten för konferensen är att det norrländska skafferiet har fantastiska råvaror men att det krävs förädling, nya maträtter, ökade volymer och tydliga koncept för marknadsföring.- Vi vill vara med och utveckla den regionala matkulturen och bidra till att både livsmedelsbranschen och besöksnäringen blir starkare, förklarar Karin Lundkvist, projektledare för Matfesten som är huvudarrangör för konferensen. Mattias Dahlgren anknyt till konferenstemat när han resonerade kring vad begreppet närproducerat innebär.- För mig handlar närproducerat inte i första hand om antalet kilometer utan om möjligheten att jag i dialog med producenterna kan skapa en gemensam framtid där vi kan utveckla kvalitet. Där finns det stora värdet.Mattias delade med sig av många intressanta synpunkter på hur svensk matkultur kunde utvecklas. - Vi har bra råvaror, kan göra bra produkter, men vi måste bli bättre på att förpacka detta på ett attraktivt sätt. Dessutom måste vi addera storytelling som bygger på genuitet och äkthet.Ella Nilsson berättade om sin väg fram till uppdraget som matlandetambassadör för Västerbotten. Ett hedersamt uppdrag tyckte Ella som jobbat många år med att lyfta fram den västerbottniska matkulturen.- Vi har flyttat fram de kulinariska positionerna i länet genom åren, men jag hoppas att vi alla tillsammans ytterligare kan ta vara på möjligheterna som våra fantastiska råvaror ger.Konferensen inleddes med glada skratt sedan moderatorn Staffan Ling hälsat Babben Larsson välkommen. Babben resonerade med glimten i ögat kring dagens mattrender. Om än tonen var humoristisk så var det med seriös tilltro till matkulturen hon avslutade.- Matmomsen ska sänkas till 12 procent. Men varför inte samma som kulturmomsen 6 procent, mat är ju kultur!Under den första konferensdagen medverkade även flera representanter för livsmedelsbranschen i norr. De delade med sig av exempel på lyckade livsmedelssatsningar i norr. Uppskattad sammanfattare under dagen var Jacke Sjödin som på vers fångade föredragshållarnas budskap.Dagen avslutas med en magnifik norrländsk buffé. Simon Laiti, Hemmagastronomi i Luleå, har komponerat buffén. Simon har erfarenhet från en rad krogar som Westra Piren och 28+ i Göteborg. Han startade även restaurangen Kattilakoski Gastronomi i Tornedalen som blev vald till årets krog i Sverige 2006.