23948sdkhjf

Efterfrågan och kunskap ger lyft åt den lokala maten

Lär konsumenten mer om lokalt producerad mat så är också konsumenten beredd att betala för mervärdet.

Vilka möjligheter finns att utveckla den lokala livsmedelssektorn i Stockholms och Uppsala län? Frågan har belysts inom satsningen "Gård till gaffel" som LRF Mälardalen, länsstyrelserna i de båda länen och SLU står bakom. En rapport har tagits fram som beskriver vilka förutsättningar och möjligheter som finns. Viktiga frågor som lyfts fram i rapporten är:• vilka är de lokala matföretagen? • hur ser konsumenternas efterfrågan ut?• vilka möjligheter finns att handla lokal mat i vanliga butiker, gårdsbutiker och via nätet?• vilka möjligheter har lantbrukarna att svara på konsumenternas ökande efterfrågan?En utvecklad kommunikation med konsumenten om vad som är lokal mat är ett av förslagen i rapporten. Ytterligare förslag rör ökad produktion av lokala råvaror och utökat samarbete mellan lokala primärproducenter och grossister.- Konsumenterna efterfrågar lokal mat och möjligheterna för producenterna är större nu än tidigare att utveckla lönsamma företag på den lokala marknaden. Mer lokal mat ger ökad sysselsättning och positiva effekter för miljön, säger Mona Nordberg Holmsten, regionchef, LRF Mälardalen. Det merpris för den lokala maten som idag hamnar i livsmedelskedjans senare led måste i större utsträckning hamna hos lantbrukarna om landsbygden ska fortsätta att leva, fortsätter Mona. Ulrika Geber, lantbruksdirektör i Stockholms län, framhåller att en av de stora utmaningarna är företagens brist på tid. Hon poängterar att många av företagen är hårt pressande ekonomiskt och därför har svårt att ta sig tid att utveckla nya idéer. Ulrika poängterar vidare att konsumenterna är kvalitetsmedvetna och detta innebär en möjlighet för lantbruket och trädgårdsodlingen i Stockholms län att utveckla sina produkter.- Lantbruket ska spela en viktigare roll som livsmedelsförsörjare för invånarna i Stockholm. Per Andersson, Enheten för strategisk utveckling vid SLU:s ledningskansli, menar att SLU:s roll är att bidra med kunskaper där möjligheter och utmaningar har identifierats. Med kunskap, såväl befintlig som utveckling av ny, kan svårigheter vändas till möjligheter. Rapporten ”Fakta om mat i ABC-området”, är skriven av Ingela Hallberg på Institutionen för Livsmedelsvetenskap, SLU och finns tillgänglig på hemsidan www.gardtillgaffel.se. Den innehåller förslag på hur den fortsatta utvecklingen av lokal mat kan stärkas. Bakom förslagen står rapportens författare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.126