Berömd kock till Stockholm
Ferran Adrià, en av världens mest omtalade kockar, presenterar framtidens modell för innovation,mat och konst – elBulli Foundation – på Moderna Museet i Stockholm den 27:e juni kl. 16, tillsammans med Vicente Todoli, tidigare chef för Tate Modern i London. Detta som ett startskott för ett långsiktigt samarbete kring innovation och mat i Sverige. ”The man who changed the way we eat” är undertiteln på den officiella biografin över Ferran Adrià. Världens mest berömde kock har från den lilla restaurangen elBulli utanför Barcelona banat väg för ett helt nytt sätt att se på och skapa mat. Han brukar kallas vår tids Picasso eller Mozart. Detta för att han har skänkt matkulturen en ny status som konstnärligt uttryck, Spanien en ny identitet som matland – men också skapat en ledande modell för innovation och kreativitet.Trots att massor med människor stått och står i kö för att få ett bord på elBulli i Spanien meddelade Ferran Adrià för en tid sedan att 2011 är sista säsongen på elBulli. Den 30:e juli stänger man portarna för gott. Men för att öppna igen 2014, då som El Bulli Foundation, en organisation helt trimmad för innovation.Ferran Adrià gör nu ett unikt avbrott i det intensiva slutskedet på elBulli och låter Stockholm och Sverige bli platsen där han presenterar planerna för framtiden. Ferran Adrià ska berätta om elBulli Foundation och detta följs av ett samtal mellan Adrià och förre chefen för Tate Modern, Vicente Todoli. Inbjudna är även några av världens ledande samtida konstnärer, som Rirkrit Tiravanija, Carsten Höller, Elaine Tin Nyo och TobiasRehberger samt författaren Bill Buford. Samtalet leds av chefen för Moderna Museet Daniel Birnbaum och curatorn Jan Åman. Efter samtalet visar Vicente Todoli för första gången en råkopia av sin kommande film om den kreativa process som gjort elBulli till epicentrum för mat, innovation och kreativitet.Evenemanget blir startskottet för Stiftelsen Kokkonst, en svensk plattform för innovation genom mat och konst som långsiktigt avser göra Sverige till en plattform för den internationella diskussionen om kokkonsten – om innovation, mat, konst och entreprenörskap.