Sommar, sommar...
Radioprogrammet Sommar har sedan 1959 varit något av en
institution i Sveriges Radio. Varje år bjuds lyssnarna på självutlämnande,
humoristiska eller eftertänksamma program från och med midsommardagen och
57-58 dagar framåt.Programmet leds varje dag av en ny sommarvärd som också får
välja musiken till sitt program. Sommarvärdarna kan, enligt Sveriges Radio, vara allt från folkkära
artister och idrottsmän till politiker, akademiker eller andra experter. I år
är en av dem krögaren och kocken Leif Mannerström, som programmet till ära har skapat en
sommarpratargryta, där späda primörer utgör grunden. I väntan på hans program, den 2 augusti, kan vi avslöja receptet:4 portioner:400 g fast vit fisk (tex abborre)
2 dl skalade räkor
1 l fiskbuljong
3 dl grädde
400 g kokt färskpotatis
1 knippe morötter
1 knippe vårlökar (gärna röda och gula blandat)
1 näve spritärter
2 nävar haricots verts
1 knippe rädisor
3 äggulor
Färska örter (tex dill, gräslök, körvel)
Salt och peppar
1/2 msk smör