Var med och utse Årets Viltmatsrestaurang
Svenska Viltmatakademien bildades 2009 med det uttalade syftet att främja konsumtion, nyttjande, betydelse, hantering och företagande kring viltköttet. Som ett led i detta arbete, delar Svenska Viltmatakademien ut priset Årets Viltmatsrestaurang för att uppmärksamma och uppmuntra duktiga restaurangaktörer som satsar på vilt.Priset ”Årets Viltmatsrestaurang” tilldelas den restaurang i Sverige som på bästa sätt hanterar och marknadsför viltköttet för lönsamhet och utveckling i sin verksamhet. 2010 gick priset till den numera omtalade restaurangen Fäviken Magasinet i Åre.Gert Klötzke sitter i juryn som utser årets vinnare.- Oavsett om man pratar ekologi, närproducerat eller humana slaktaspekter, är vilt det bästa kött man kan hitta. Därför känns det viktigt att uppmuntra både krögare och konsumenter att lära sig mer om vilt. Det är också en myt att det är svårt att laga vilt. Det enda man egentligen behöver tänka på är att man måste vara lite mer försiktig med temperaturen eftersom viltkött är magert. Vinnaren presenteras vid RS seminariedag ”Dining Trends” den 10 november 2011. Seminariet hålls i samband med mässan ”Det Goda Köket på Stockholmsmässan i Älvsjö. Dining Trends äger rum för femte året i rad och är ett årligt återkommande seminarium som behandlar morgondagens mat-, dryck- och servicetrender ur olika perspektiv. Dagen vänder sig till hela restaurangbranschen inom privat sektor och är ett samarbete mellan RS och GastroNord. Årets Dining Trends blir ett förmiddagsseminarium där temat blir "Att marknadsföra sig genom sociala media". Direkt efter seminariet kommer Svenska Viltmatakademin, i samarbete med RS, att presentera Årets Viltmatsrestaurang på scenen vid mässan Det Goda Köket. För mer information om mässan, se www.detgodakoket.seFAKTA OM PRISETKriterier • Råvarao Säsong, jaktsäsong. Nyttja hela djuret, inte bara ädla detaljer. Lokal prägel.• Förädlingo Kompositioner med andra råvaror. Egen tillverkning av charkprodukter och rökning, gravning, torkning, syrning. Traditionella (gamla) beredningssätt som gärna kan ha utvecklats vidare. • Presentationo Man har i sin verksamhet skapat en helhetslösning med vilt som en naturlig och bärande huvuddel. Inredning, utbildning, marknadsföring, meny etc, andas vilt, naturlighet och ekologiskt tänkande.Jury: Svenska Viltmatakademin: Anders Levén, ordförande, Gert Klötzke, RS: Lena Ilkjaer, chefredaktör. I juryn finns också Magnus Nilsson, Fäviken, som representant för föregående års vinnare: Läs om tävlingen i RSI RS nr 6/11, som kommer ut den 8 september, presenteras förra årets vinnare, Fäviken Magasinet i Åre.I RS 7/11, som kommer ut den 7 oktober, presenteras vilka fyra restauranger som gått till final. I RS 9/11, som kommer ut den 9 december, blir det reportage från prisutdelningen den 10 november när vinnaren avslöjas. I RS 1/11, som kommer ut i februari 2012, blir det ett "hemma-hos-reportage" av vinnaren.NomineringSkicka en kort text med en beskrivning av restaurangen och menyn utifrån de kriterier som är angivna. Skicka nomineringen till:viltmatrestaurang@gmail.com