23948sdkhjf

Fyra kockar är utvalda

Bocuse d´Or handlar om världens mest prestigefyllda internationella kocktävling där Sverige de senast två VM-tävlingarna varit mycket framgångsrika och erövrat silver.
Gastronomi Sverige gick i mars ut med en förfrågan till Sveriges kvalificerade kockar att inkomma med intresseanmälan vilket i detta sammanhang innebär svensk uttagning 2011, EM i Bryssel 2012 samt VM i Lyon januari 2013.
Ett tiotal kockar har visat intresse. Fyra välmeriterade kockar är uttagna till final. Kockarna är:

· Adam Dahlberg, 34 år, frilansande kock med ett förflutet hos Mathias Dahlgren och Bon Lloc. Han vann guld i Laurier d’Or 2007 och brons i Nordic Challenge år 2009.
· Tom Sjöstedt, 36 år, med bakgrund från hotell Borgholm hos Karin Fransson, Högsbo bruk hos Gert Klötzke, Pontus by the sea och Pontus in the Greenhouse. Medlem i Svenska kocklandslaget sedan 2005. Årets Kock 2008. Nu frilansande kock.
· Anders Vendel, 40 år. Driver Vendelrestauranger; Sture, Vendel Ales stenar, Vendel Organic Bakery. Finalist i Årets Kock 2003 och 2004. Finalist i Bocuse d’Or, svensk uttagning 2009.
· Ebbe Vollmer, 37 år. Uppväxt och skolad i Sverige, arbetat länge i England bl a med Marco Pierre White och Gordon Ramsey. Arbetat på restaurang Bloom i Malmö. Nu på Restaurang Jaan i Singapore.

- Intresset för Bocuse d’Or-tävlingen ökar och det är vi i Gastronomi Sverige mycket glada för. Tävlingen växer och blir större och mer betydelsefull för varje år. Det är en kolossalt stor och mäktig uppgift att tävla i EM och VM. Vi är ett stort gäng som står bakom och coachar den som tävlar, det är ett gediget lagarbete, säger Mathias Dahlgren, president i den svenska Bocuse d’Or Akademien och den svensk som vunnit guld i Bocuse d’Or.

Tillvägagångssättet för uttagningen är lite annorlunda i år. De tävlande kommer att få en halvdag var där de får laga upp två rätter, en fisk- och en kötträtt, som poängsätts av en jury bestående av representanter för Gastronomi Sverige/Svenska Bocuse d’Or Akademien. De kommer även att intervjua de tävlande varefter beslutet fattas om vem som ska få den hedrande, ärofyllda och ytterst krävande uppgiften att representera Sverige i de internationella tävlingarna i Bocuse d’Or.

Den 29 juni avgörs vem som ska representera Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097