23948sdkhjf

Köptips på Rasta-aktie

Året har börjat bra för Rasta Group som numera, utöver restaurangverksamhet, även driver hotell i Göteborg och Malmö, skriver nyhetsbrevet Börsveckan.

Samtliga affärsområden utvecklades väl under det första kvartalet som säsongsmässigt är koncernens svagaste. Därmed bör även helårsresultatet bli klart bättre än under 2010 som var koncernens bästa hittills.

Rasta Group driver en rad olika företag inom servicenäringen. Basen i verksamheten utgörs av 19 vägkrogar utmed de stora svenska vägarna där yrkestrafiken står för 40 procent av omsättningen. Det är en verksamhet som växer i måttlig takt, men som i gengäld ger stabila intäkter. Möjligheter finns dessutom att växa snabbare genom förvärv och nyetableringar.

Rasta har under årens lopp breddat verksamheten till att även omfatta restauranger och kiosker på stora idrottsarenor som Ullevi, Åby Travet och den nya arenan i Kalmar som tillkom så sent som i mars.

Från och med förra året bedriver Rasta även hotellverksamhet. Första steget togs genom förvärvet av Grand Hotel Opera i Göteborg, som uppgraderats till fyrstjärnig status, och i år har bolaget gjort om manövern med Grand Hotel Garden i centrala Malmö som enligt planerna skall vara färdigrenoverat lagom till sommarsäsongen.

Hotellsatsningen förefaller så här långt vara riktigt lyckad med högre beläggning och ökade rumspriser på Grand Hotel Opera. Det har också uppstått synergier med den konferensverksamhet som Rasta bedriver inom andra delar av koncernen.

Vägrestaurangerna utgör fortfarande kärnan i Rasta med 70 procent av omsättningen, men breddningen till hotell ger framöver bättre hävstång i resultaträkningen.

Under årets första kvartal ökade Rastas omsättning med 11 procent och den säsongsmässiga förlusten mer än halverades till 3,2 Mkr. Vägrestaurangerna gick betydligt bättre än under motsvarande period i fjol och för arenaverksamheten ökade resultatet med 30 procent.

Helårsresultatet bör bli klart bättre än fjolårets drygt 19 Mkr, vilket indikerar att aktien på en kurs omkring 30 öre handlas runt p/e 9.

Det är lågt, men Rasta är ett litet bolag och handeln i aktien är tunn. Å andra sidan har verksamheten nu fått bättre stadga och hotellsatsningen kan på sikt bli riktigt spännande. Notabelt är att renoveringen av Grand Hotel Garden i Malmö påverkat det första kvartalet negativt, men att hotellet kommer att vara i full drift under det andra halvåret.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063