Sverige deltar i BBQ-VM
Helgen den 20-23 maj arrangerar Tyskland BBQ-VM i Gronau. USA
är det ledande landet när det gäller BBQ och har också ett eget VM. I år är det
första gången som bedömningskriterierna på VM är likadana, både i och utanför
USA. Sveriges meritlista från tidigare år är brons i VM på Jamaica 2003, guld i
EM i Ungern 2003 och nordiska mästare vid EM i Polen 2005. Då, som nu, är
lagledaren Ulrik Lindelöv. I Svenska Grillandslaget medverkar även Peter G
Nilsson och Henrik Stensvad. Alla tre är grillkockar.Lagen tillagar fem rätter: revbensspjäll med bröd, kyckling
med tomat, grisbog med majskolv, oxbringa med potatis, färskost och gräslök
samt dessert. Delsegrare kommer att utses men även vinnare av titeln World
Barbecue Champion 2011. Att grilla BBQ innebär att man grillar maten indirekt, alltså
inte direkt över glöden, och med lock över grillen. Temperaturen är lägre och
det tar längre tid men resultatet ska bli väldigt saftigt och gott. Smaken kan sättas
med spån, rubbing eller glaze.