36 lag tävlar i unga eko-kockar
Det är nu klart vilka 36 lag som deltar i regionfinalerna i den rikstäckande tävlingen Unga ekokockar.
Regionfinalerna hålls i maj på följande ställen: Kristianstad den 3 maj, Göteborg den 5 maj, Linköping den 10 maj, Strängnäs den 12 maj, Gävle den 17 maj och Luleå den 19 maj. Laguppställningarna finns att läsa på www.ungaekokockar.se.
– Arbetet med ekologisk profilering av livsmedelssektorn pågår överallt i samhället – i Sverige såväl som ute i Europa och resten av världen. Att kunna laga ekologisk mat är en garanterat efterfrågad kompetens i restaurangbranschen framöver, säger Gösta Skoglund.
Kopplingen mellan livsmedelsproduktion och miljö uppmärksammas nu i fler och fler sammanhang. Inte minst regeringens satsning ”Sverige – det nya matlandet” visar hur viktigt miljöarbetet i köket är.
– Det pågår en växande rörelse för bra mat i Sverige. Först trodde man det var en kort trend, men detta är något som håller i sig. Det gäller att få tillbaka glädjen till mat, anser Erik Måneld, tävlingsledare och själv ekokock, bland annat i Sveriges radio.
Tävlingen genomförs i ett samarbete mellan Svenska Kockars Förening och Miljöresurs Linné. De senaste åren har tävlingen testats i södra Sverige. Nu är tävlingen för första gången rikstäckande. Riksfinalen hålls i Växjö den 17 september.
Fakta/Unga kockar
Lagen består av tre elever från restaurangskolans årskurs 2. På 2 timmar och 55 minuter ska lagen laga tre rätter på ekologiska råvaror.
Tävlingsledare: Erik Måneld . Projektledare: Gösta Skoglund. Juryordförande: Ulrika Brydling.
Kreativ ledare: Per Bengtsson PM & Vänner.