23948sdkhjf

36 lag tävlar i unga eko-kockar

Det är nu klart vilka 36 lag som deltar i regionfinalerna i den rikstäckande tävlingen Unga ekokockar.
– Unga kockar är bäst på att ta till sig de nya idéerna om att ekologisk mat är framtiden, säger Gösta Skoglund, Miljöresurs Linné och en av initiativtagarna till Unga ekokockar.
Regionfinalerna hålls i maj på följande ställen: Kristianstad den 3 maj, Göteborg den 5 maj, Linköping den 10 maj, Strängnäs den 12 maj, Gävle den 17 maj och Luleå den 19 maj. Laguppställningarna finns att läsa på www.ungaekokockar.se.
– Arbetet med ekologisk profilering av livsmedelssektorn pågår överallt i samhället – i Sverige såväl som ute i Europa och resten av världen. Att kunna laga ekologisk mat är en garanterat efterfrågad kompetens i restaurangbranschen framöver, säger Gösta Skoglund.
Kopplingen mellan livsmedelsproduktion och miljö uppmärksammas nu i fler och fler sammanhang. Inte minst regeringens satsning ”Sverige – det nya matlandet” visar hur viktigt miljöarbetet i köket är.
– Det pågår en växande rörelse för bra mat i Sverige. Först trodde man det var en kort trend, men detta är något som håller i sig. Det gäller att få tillbaka glädjen till mat, anser Erik Måneld, tävlingsledare och själv ekokock, bland annat i Sveriges radio.
Tävlingen genomförs i ett samarbete mellan Svenska Kockars Förening och Miljöresurs Linné. De senaste åren har tävlingen testats i södra Sverige. Nu är tävlingen för första gången rikstäckande. Riksfinalen hålls i Växjö den 17 september.

Fakta/Unga kockar
Lagen består av tre elever från restaurangskolans årskurs 2. På 2 timmar och 55 minuter ska lagen laga tre rätter på ekologiska råvaror.
Tävlingsledare: Erik Måneld . Projektledare: Gösta Skoglund. Juryordförande: Ulrika Brydling.
Kreativ ledare: Per Bengtsson PM & Vänner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062