800 viner konkurrerade
Helt klart är detta en mycket viktig tävling för alla som vill visa upp sig på den svenska vinmarknaden. För att få EU-status krävs bland annat att samtliga viner blindprovas på lika villkor av en kvalificerad jury med ett etablerat anseende på marknaden. Certifieringen är dessutom nödvändig för att vinnarna ska ha rätt använda utmärkelsen i sin marknadsföring, enligt internationella krav.
Tävlingen är ett samarbete mellan Vinordicmässan och tidningen Allt om Vin. I årets jury ingick sommeliererna Susanne Berglund Krantz, Ulf Engelhardt, Åsa W Karlson, för övrigt krönikör i RS, och Jan Rosborn, tillsammans med vinjournalisterna Igor Arvidsson, Gunilla Hultgren Karell, Claes Löfgren och Magnus Waern.
Årets startfält blev en mastodontuppgift för juryn. Fast här handlar det inte om segdraget gissande, utan om ett snabbt beslut. Priset är givet och allt provarna bedömer är om vinet smakar bättre eller sämre än det kostar, utifrån en given poängskala.
– Det är ett spännande och avslöjande sätt att prova vin, säger juryns ordförande Bengt-Göran Kronstam. Internationellt utgår vintävlingarna bara från vinernas smak, utan hänsyn till vad de kostar. Vår bedömning är mycket mer handfast och visar det som till slut ändå fäller avgörandet för konsumenten: vilka viner ger mest valuta för pengarna.
Först väljs en vinnare i varje priskategori inom sin tävlingsklass. Sedan går dessa vidare till en final där de ställs mot varandra och utifrån det koras en guld-, silver och bronsmedaljör inom respektive klass. Det gör att ett enkelt budgetvin kan hävda sig mot ett lyxigt samlarvin.
En tydlig trend är att andelen viner ur beställningssortimentet, sådana Systembolagets leverantörer själva väljer ut och som kan beställas i alla butiker utan extra kostnad, hävdar sig extremt bra i konkurrens med vinerna ur den vanliga listan. I årets tävling utgjorde beställningsvinerna (femsiffriga varunummer som börjar med en sjua eller åtta) nästan en tredjedel av alla vinnare.