Pristagare i väst
Västra Gastronomiska Akademin belönar vid sin årshögtid 5 maj 2011 ett antal personer/företag som bidragit till ökade kunskaper och förändrade attityder till svensk matkultur. Prisutdelningen förrättas av landshövdingen i Västra Götalands län, Lars Bäckström, samt Akademins Preses Birgitta Rasmusson.Vinnarna är:Bengt Persson, Adelsåsen Kalkon med motiveringen "För produkter med utmärkt hög kvalitet."Adelsåsens Kalkongård är ett litet familjeföretag, beläget i Stora Levene cirka 8 km från Vara i Västergötland. På gården finns 3000 avelsdjur/år. Produktionen från dessa ger cirka 10 000 ägg per vecka.Sven-Olof och Frederick Larsson, Signal & Andersson Charkuterifabrik AB med motiveringen "Till dynamiska företagsledare med en intensiv produktutveckling, där vi särskilt gläder oss åt den svenska produktlinjen.”Signal & Andersson tillverkar kött- och charkuterivaror och ska med högsta möjliga servicegrad tillgodose behovet hos grossister, detaljister och storhushåll. Vårt motto är högsta kvalité till sparsamma priser. Anna Magnuson, Savolax Eurofish AB med motiveringen "För kompromisslöst kvalitetsmedvetande, som givit begreppet rökt lax en ny innebörd."- Vi värnar traditionerna, men på vårt eget speciella sätt. Där moderna metoder ger ett smakligare resultat använder vi dem, annars gör vi precis som man gjorde förr. När det gäller smak accepterar vi inga kompromisser, säger Anna Magnusson i en kommentar.Rodrigo Andersson och Thomas bingebo, Ocean brewery AB med motiveringen "För att framgångsrikt ha skapat och lanserat ett brett sortiment öl med karaktär."Oceanbryggeriet brygger sin öl i gamla Lyckholms bryggeriets lokaler i Göteborg. Bryggeriverket har under sin livslängd tidigare tjänat för ett bryggeri på Västkusten, men även för ett utav de mest framgångsrika i Sverige. Vår bryggare Thomas Bingebo har tidigare bryggt öl på Irland och hos Jämtlandsbryggeri.Thomas Berglund, Almäs Bruk AB med motiveringen "För kreativ och framsynt företagsutveckling i gastronomins tjänst."Almnäs Bruk vid Vättern söder om Hjo är idag ett av Sveriges största ekologiska jordbruk och en av Sveriges största producenter av KRAV-godkänd mjölk.Gården består idag av 2 200 hektar skog och 1000 hektar åkermark samt en väl samlad gårdsbebyggelse med en vacker mangårdsbyggnad och många äldre, fint bevarade ekonomibyggnader.