Max och Serrano fick Guldkossor
I går delade Arla ut Guldkor för tolfte gången, under festliga former på Grand
Hôtel i Stockholm. Syftet med
utmärkelsen är att lyfta fram goda förebilder för att inspirera och driva
utveckling.I kategorin Bästa Miljöarbete vann Max Hamburgare. Juryn
konstaterade att framgången har uppnåtts genom en stark övertygelse
och med mod att ifrågasätta den egna verksamheten. Motiveringen löd bland annat: ”Genom sitt miljö- och sociala ansvarstagande är man i dag ett
uppmärksammat föredöme vilket också skapar förväntningar om ett allt bredare
ekologiskt utbud.” I juryn ingick bland annat kocken Magnus Ek. De två andra
nominerade var Barista Fair Trade Coffee och Gullhedesskolans kök i Göteborg.I kategorin Bästa Snabbmål var det Serrano som vann i god
konkurrens av Rosalis Deli Drive och Ica To Go. Enligt juryn står Serrano för ett
nytänkande och kreativitet som tar snabbmålet till nya dimensioner; ”Med
långsiktighet och stort engagemang ger man gästen det lilla extra. Kvalitet och
ambition genomsyrar helheten där fräscha råvaror är självklarheter i
tillredningen. Det genomtänkta konceptet och den goda maten bidrar till en
garanterat positiv upplevelse.” I juryn ingick bland annat kocken Malin
Söderström.Bästa Matglädjebutik blev ICA Kvantum i Kungsbacka, som
deltog i tävlingen för andra gången. – Det är inte bara matglädje hos oss, utan också
livsglädje, berättade vinnarna. Juryn konstaterade bland annat att: ”Butiken attraherar breda kundgrupper
genom ett nutida sortiment, uppmärksamt bemötande samt en målmedveten satsning
på merförsäljning, matidéer och kunskaper runt om i hela butiken.” I juryn ingick kocken Fredrik Eriksson. De andra nominerade
var Urban Deli och ICA Stop i Täby.I kategorin Bästa Matglädjeskola var det Runstensskolan i
Haninge som kammade hem första priset. Enligt juryn föll valet på just denna
skola tack vare ”stort hjärta, gott hantverk och utpräglad känsla för att locka
och utmana unga smaklökar, lyckas köket skapa ett engagemang kring skolmåltiden
på både bredden och djupet.” – Det ska vara enkelt, gediget och lekfullt, kommenterade
vinnarna sitt framgångsrecept.I juryn ingick bland annat kocken Paul Svensson.I kategorinBästa Seniorservering vann Vänner till Pauvres
Honteux, Bromma. Enligt juryns motivering är”lyhördhet ett signum för denna
verksamhet. Kunskap, kvalitet, hängivenhet samt positivt engagemang
kännetecknar årets vinnare.”I juryn ingick kocken Marcus Aujalay.Mer information om vinnarna och utmärkelsen finns på ww.arla.se/guldko