23948sdkhjf

Mathias Dahlgren serverar svenskt Wagyukött

Anders Larson, ägare av Värmvik Säteri utanför Västervik, har byggt upp en besättning av fullblodsrasen Wagyu. Det första Waguyköttet från Värmvik kommer nu att tillredas och serveras på Mathias Dahlgren Matsalen, Matbaren och på Grand Hôtel Stockholm.
Wagyukött blev världsberömt under namnet “Kobekött”, som refererar till kött från Wagyudjur uppfödda i det japanska distriktet Kobe. Japanska myndigheter har skyddat namnet Kobekött för kött producerat från djur i Kobedistriktet. Wagyu kan födas upp i hela världen och får kallas “fullblodswagyu” eller “100 procent Wagyu” så länge den genetiska linjen kan spåras genom provtagning av dna.
Den första generationen av Värmviks Wagyubesättning har tillkommit genom embryotransfer och fötts i Sverige av svenska kor som surrogatmammor.
Wagyurasen har specifika genetiska egenskaper som ger ett utsökt mört, välsmakande och näringsriktigt kött. Mer än hälften av allt intramuskulärt fett i Wagyukött består av omättade fettsyror vilket minskar totala kolesterolhalten samtidigt som de ökar det bra kolesterolet (hdl). Kött från Wagyudjur som får mycket stor andel vallväxter i sitt foder, vilket är fallet på Värmvik, har också höga värden av Omega 3.

Restaurangerna Mathias Dahlgren Matsalen och Matbaren på Grand Hôtel Stockholm är två etablissemang som prisats av finsmakare i hela världen. Nu adderas ett eftertraktat mervärde till restaurangernas menyer – Wagyukött från Värmvik Säteri i Västervik. Detta är helt unikt då det är första gången som Wagyukött från renrasiga djur, födda och uppfödda i Sverige kan serveras.
- Det känns roligt och spännande att vi blir först i världen med att servera Wagyukött från svenskavlade djur. Vi kommer att servera köttet på bestämda dagar, säger Mathias Dahlgren, vd och kreativ chef.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11