23948sdkhjf

Bli irländare för en dag – fira St. Patrick’s Day

Den 17 mars firar mer än 60 miljoner människor över hela världen den irländska traditionen St. Patrick’s Day. Att dricka Guinness denna dag är en självklarhet.
En dag på året klär koreaner, ryssar, amerikaner och svenskar upp sig i traditionsenlig grön klädsel. Världens mest säljande stout och Irlands kanske mest kända export Guinness har sedan länge varit en given dryck i firandet. I Sverige ökar försäljningen av Guinness med cirka 25 procent under denna period. I år får det svenska firandet sällskap av en av de tre bryggmästarna från Guinness, Gearóid Cahill.

St. Patrick’s Day firas från början till minne av Irlands skyddshelgon Saint Patrick. Med tiden har traditionen utvecklats till en dag av glädje och fest tillsammans med familj och vänner. En vanlig tradition är också att de som firar dagen tågar i parad. Paraden är fylld med dans och irländska sånger, och det gemensamma temat är färgen grön. Festfirarna har också rätten att nypa dem som har missat att klä sig i denna utstyrsel.

Paraden utmärker sig på olika sätt i världen. Chicago stad har ända sedan 1962 firat dagen genom att färga stadens flod grön, och på Fifth Avenue i New York anordnas den absolut största St. Patrick’s Day-paraden i världen. Under de senaste sex åren har en sådan parad kunnat skådas även i Stockholm. Den Svensk-Irländska föreningen har hållit i evenemanget och i år kommer den att äga rum den 19:e mars kl 12.50 från Humlegården till Kornhamnstorg i Gamla Stan. Förra året samlades cirka 500 personer för att fira tillsammans och i år väntas ännu fler att delta i den största och mest färgglada paraden någonsin i staden. Även på pubar runt om i Sverige anordnas firande av St. Patrick’s Day.

Maten och drycken är en viktig del av firandet. På borden ställer man gärna fram typiska irländska specialiteter som till exempel Irish Stew och ”Bacon and Cabbage”.
- De mjuka, rostade tonerna i Guinness fungerar perfekt till både fisk och skaldjur samt till det mesta från grillen, där aromerna gifter sig väl med varandra. Det ska bli spännande att fira denna varma högtid bland vänliga svenskar, säger Guinness bryggmästare Gearóid Cahill.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079