Årets White Guide-vinnare
På galan korades årets bästa restauranger i olika kategorier. I år har White Guide bedömt cirka 800 restauranger och 90 barer – av dessa presenteras 456 restauranger och 35 barer i årets White Guide. Årets bästa restaurang 2011 är två:1. Frantzén/Lindeberg, StockholmMotivering: ”För en gastronomi i yppersta världsklass – stilsäkert paketerad i koncentrerat format – där den kompromisslösa passionen för den perfekta råvaran styr och köket arbetar med kirurgisk precision för att för gästen frilägga en slösande rik arom- och smakvärld.”2. Oaxen Krog, MörköMotivering: ”För en lyrisk gastronomi i yttersta världsklass, där skärgården och Sörmland avlockas sina djupaste smakhemligheter med en kombination av upptäckarglädje och teknikbriljans, som köket delar med sig av i en härligt avspänd och ojämförligt säker totalupplevelse.”Årets Matupplevelse 2011:Fäviken Magasinet, JärpenMotivering: ”För en makalös gastronomisk expedition – bakåt och framåt i traditioner, tekniker och en rik råvaruvärld alldeles runt knuten, den som varit nära gå förlorad fast den ännu till stor del är oupptäckt – och vars fortsättning lovar storverk.”Årets vinupplevelse 2011: (i samarbete med VinUnic)Operakällaren Matsalen, StockholmMotivering: ”För ett mycket professionellt och underhållande vinarbete, i fint samspel med det magnifika matsalsarbetet, och där intressant nyutveckling kombineras med korrekt hantering av skattgömman under den tjocka mattan, varifrån gästerna trakteras med slott, gårdar och årgångar som andra restauranger bara kan våtdrömma om”.Årets serviceupplevelse 2011: (i samarbete med American Express)Mathias Dahlgren Matbaren, StockholmMotivering: ”För att ha skapat en modern klassiker på hög informell nivå, där det helt enkelt är gudagott att vara och där helheten leve- reras med lättsam säkerhet från kunniga, engagerade medarbetare – och för den sällsynt goda idén att ett antal platser alltid hålls fria för drop in-gäster.”Årets miljö- och stämningsupplevelse 2011:Bastard, MalmöMotivering: ”För en mycket fint sammanhållen paketering av kunnig, personlig matlagning och en avslappnad serviceleverans i en härligt generös miljö, som man knappt slita sig från vid stängningsdags. Vissa ställen lär man sig att älska, Bastard kan man inte låta bli att älska.”Årets kaffeupplevelse 2011: (i samarbete med Löfbergs Lila)Pontus!, StockholmMotivering: ”För ett passionerat lagarbete kring ett helt kaffekoncept där kvalitet, smak, brett utbud och servering går hand i hand.”Årets stjärnskott 2011: (i samarbete med Martin Olsson)Linnea Art Restaurant, GöteborgMotivering: ”För ett lekfullt kreativt kök där den jordnära matlagning- en tryfferas med överraskande knorrar och där dryckesvalen frestar med inpass av gamla godingar i en pratvänlig lokal, som med all sin överdådiga glaskonst lätt kunnat krossa upplevelsen.”Årets Ekokrog 2011: (i samarbete med EkoMatCentrum)PM & Vänner, VäxjöMotivering: ”För en ambitiös och genomarbetad strategi för att hitta ekologiska och närproducerade råvaror av högsta kvalitet, som spelas ut i en kreativ gastronomi i internationell mästarklass.”Årets värt en resa 2011: (i samarbete med SJ)Vendels Ales Stenar, LöderupMotivering: ”För att på en av en Skånes och Sveriges vackraste platser ha skapat en restaurang att vallfärda till, för såväl maten som arkitekturen och utsikten över livet i hamnen – och inte minst; landskapets finaste surdegsbröd.”Årets barer 2011: (i samarbete med Diageo)1. Guldbaren – Nobis Hotel, StockholmMotivering: ”För att ha skapat en ny bardestination som redan är på väg att bli klassisk – med både personlighet och bartenderi i toppklass.”2. Marie Laveau/Little Quarter, StockholmMotivering: "För att kompromisslöst hålla sin egen linje med spets snarare än bredd och med avskalade drinkar i traditionell amerikansk stil."Årets hyllning av en långtida betydelsefull gastronomisk gärning 2011: (i samarbete med SHR)Magnus Ek, Oaxen Krog, MörköMotivering: ”För sin passionerade utforskning av den lokala smak- och råvaruvärlden i sin omnejd, vilket inte bara bidragit till en rikare svensk fatabur utan också inspirerat andra att utforska sina biotoper. Och för att med en obändig experimentlusta ha utvecklat nya tekniker för att avlocka alla dessa råvaror sina innersta smakhemligheter och låta dem mötas i en säregen och fantastiskt njutbar gastronomi.”White Guide Global Gastronomy Award: (i samarbete med Electrolux)Alain Passard, l’Arpège, Paris.Motivering: ”För att ha skapat en gyllene legering mellan köket och den egna trädgården, mellan jordens oupptäckta rikedomar och bordets oanade upplevelser. Och för att ha inspirerat och tränat unga kockar från hela världen – inte minst från Sverige – att ödmjukt lägga örat mot marken.”