23948sdkhjf

Momssänkning på gång

Den 15 mars ska den statliga utredningen komma med sitt delbetänkande om sänkt moms för restauranger och catering.

Igår den 16 december tog regeringen det formella beslutet om en utredning med uppdrag att ta


fram ett lagförslag om sänkning av momsen på restaurang- och


cateringtjänster (exklusive alkohol) från 25 procent till samma nivå


som livsmedel, dvs. 12 procent. I utredningens uppdrag ingår även att


analysera sysselsättningseffekter och samhällsekonomisk effektivitet av


åtgärden.Utredaren


ska även analysera om sänkt nivå på momsen inom vissa andra delar av


tjänstesektorn där det är tillåtet att sänka skattesatsen, till exempel


frisörtjänster, är en samhällsekonomiskt effektiv åtgärd för att öka


den varaktiga sysselsättningen.Vidare


ska utredaren analysera vad en sänkt skattesats på arbetsintensiva


tjänster betyder i övrigt, till exempel för företagens administrativa börda. I


dag betalar exempelvis restauranger och hotell såväl den högre


restaurangmomsen som den lägre livsmedels- och hotellmomsen. Uppdraget


ska redovisas i två etapper. Ett delbetänkande avseende sänkt moms för


restaurang- och cateringtjänster ska lämnas senast den 15 mars 2011 och


ett slutbetänkande senast den 31 oktober 2011.- Det


är viktigt att vara tydlig med att en sänkning av tjänstemomsen inte är


aktuell förrän vi är trygga med att de offentliga finanserna uppvisar


överskott och vi har ett varaktigt reformutrymme. Först då kan


regeringen ta ställning till de reformambitioner som ingick i


Alliansens valmanifest, däribland sänkt moms på restaurang- och


cateringtjänster, säger både finansminister Anders Borg och näringsminister Maud Olofsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063