Momssänkning på gång
Igår den 16 december tog regeringen det formella beslutet om en utredning med uppdrag att ta
fram ett lagförslag om sänkning av momsen på restaurang- och
cateringtjänster (exklusive alkohol) från 25 procent till samma nivå
som livsmedel, dvs. 12 procent. I utredningens uppdrag ingår även att
analysera sysselsättningseffekter och samhällsekonomisk effektivitet av
åtgärden.Utredaren
ska även analysera om sänkt nivå på momsen inom vissa andra delar av
tjänstesektorn där det är tillåtet att sänka skattesatsen, till exempel
frisörtjänster, är en samhällsekonomiskt effektiv åtgärd för att öka
den varaktiga sysselsättningen.Vidare
ska utredaren analysera vad en sänkt skattesats på arbetsintensiva
tjänster betyder i övrigt, till exempel för företagens administrativa börda. I
dag betalar exempelvis restauranger och hotell såväl den högre
restaurangmomsen som den lägre livsmedels- och hotellmomsen. Uppdraget
ska redovisas i två etapper. Ett delbetänkande avseende sänkt moms för
restaurang- och cateringtjänster ska lämnas senast den 15 mars 2011 och
ett slutbetänkande senast den 31 oktober 2011.- Det
är viktigt att vara tydlig med att en sänkning av tjänstemomsen inte är
aktuell förrän vi är trygga med att de offentliga finanserna uppvisar
överskott och vi har ett varaktigt reformutrymme. Först då kan
regeringen ta ställning till de reformambitioner som ingick i
Alliansens valmanifest, däribland sänkt moms på restaurang- och
cateringtjänster, säger både finansminister Anders Borg och näringsminister Maud Olofsson.