23948sdkhjf

Elektroniskt trubbel

Efter årsskiftet ska all kortbetalning i Sverige följa EMVs (Europay, MasterCard och Visa) nya riktlinjer. Det innebär att korttransaktioner måste bekräftas med både chip och pinkod för att förhindra bland annat feldragningar och skimning. Men den svenska restaurangbranschen är inte redo för de nya rutinerna, skriver nyhetsbrevet WOW.se

– Vi ligger långt efter, Jonas Larsson på Micros.Problemet


ligger i att det ännu inte finns någon bra lösning där mobila chip- och


pincentraler kan integreras med restaurangernas kassasystem.–


Vi har flera pilotprojekt med snabbmatskedjor där det här fungerar


jättebra. Men när man kommer till restauranger med barer och fine


dining blir det oerhört komplext och svårt, fortsätter Jonas Larsson.Micros


är ett av världens ledande utvecklare av företagsprogram och


tillhandahåller kassasystem till många av Sveriges restauranger.–


Vi kan inte erbjuda våra kunder en bra lösning, än vi har inte


tekniken. Just nu hänvisar vi våra kunder att söka dispens hos


bankerna, säger Jonas Larsson.– Söka dispens för vad? undrar Lena Blixter som arbetar administrativt med Pontus Frithiofs restauranger.–


Direktiven från bankerna är tydliga och ingen vet riktigt säkert vad


som kommer hända om vi inte följer reglerna, säger hon och fortsätter:–


Vi har tagit in offerter på handterminaler som i framtiden kan


integreras med vårt kassasystem. Men till en början, innan terminalerna


är integrerade kommer det troligen innebära en del extra arbete för


restaurangpersonalen.Det är Europeiska


Centralbanken som beslutat att alla kortbetalningar ska följa EMV:s


riktlinjer. Och den som vid årsskiftet inte har bytt till de nya


EMV-terminalerna kommer att stå ekonomiskt ansvarig för bedrägliga


korttransaktioner, som hade kunnat undvikas med hjälp av de nya


terminalerna. Den nya standarden är inte en lag utan ett kommersiellt


krav och det enda sättet att komma undan det är att sluta acceptera de


berörda korten. För många är det inte ens ett alternativ.–


Det har gått minst sagt snabbt, menar Niklas Öhlin på Trivec, som är


ett annat företag som levererar kassasystem till restauranger.–


Vi köper en lösning från Payzone som arbetar med olika


betalningslösningar. I februari kommer vi kunna erbjuda våra kunder en


trådfri lösning integrerad med vårt kassasystem, förklarar Niklas Öhlin.Den


nya tekniken är väletablerat på de flesta ställen i Europa och innebär


att gästen aldrig ger ifrån sig sitt kort. Bland bar- och


restaurangpersonal i Sverige tas de nya reglerna emot mycket negativt.”Vi


funderar seriöst på att bara ta emot kontant betalning.” ”Jag hade


lovat mig själv att sluta i branschen när det här blev ett faktum.”


”Det här kommer aldrig att fungera i barer och på nattklubbar, det


kommer ta längre tid att ta betalt än att skaka en cocktail.” ”Krögarna


borde gå ihop och förklara att detta är en omöjlighet.” ”Tekniken går


baklänges” är några av reaktionerna som WOW News tagit del av.SHR,


Sveriges Hotell och Restaurang företagare, rekommenderar alla


restauranger att spara dialoger med kassaföretagen som att ett bevis på


att ett aktivt EMV arbete pågår, om restauranger skulle stöta på


patrull.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062