Fler koloniträdgårdar med hjälp av Bruna bönor
Den 10 december har utsetts till Terra Madre-dag. Över hela världen
arrangerar Slow Food-aktiviteter som stöder den regionala matkulturen.- Projektet syftar till att ta vara på och utveckla traditionella
kunskaper om ekologiskt och socialt hållbar matproduktion i länder som
Uganda, Senegal, Elfenbenskusten, Kenya och Etiopien, säger Norbert Andersson, ordförande i Slow Food Stockholm.Slow Foods nya presidiaprodukt Bruna bönor från Öland står i
centrum. Hela dagen serverar Kulturhusets restaurang Teaterbaren bruna
bönor med fläsk som dagens ekologiska rätt. Dagen till ära serveras
även en efterrätt baserad på just Bruna bönor från Öland. I köket står
denna dag de välkända kockarna Ulrika och Carina Brydling, som arbetar
för god, klimatsmart och ekologisk mat.Hela intäkten från försäljningen av Teaterbarens dessert går till
projektet 1000 koloniträdgårdar i Afrika. Teaterbaren kommer dessutom
att dubbla denna summa och skänka den till projektet.Under hela dagen pågår andra aktiviteter i Kulturhuset på temat
Terra Madre och Bruna bönor från Öland. På Ekoteket informerar Slow
Food Stockholm om Terra Madre och projektet 1000 koloniträdgårdar i
Afrika.Föreningen Bruna Bönor från Öland delar ut recept och informerar om
vad som är så speciellt med just de öländska bönorna. Dessutom kommer
Mary-Anne och Ulf Wahlquist från Öland att bjuda på smakprov av
öländska bönchips samt tipsa om vad man mer kan göra av bönorna.