23948sdkhjf

Nordisk kost sänker det onda kolesterolet

- Det känns lite kul att den svenska husmanskosten verkligen är ett hälsosamt kostalternativ. Frukosten jag provade i studien funkar perfekt för mig och jag äter den fortfarande, förklarar Kristina Larsson, bosatt i Bollnäs.

Viola Adamsson, industridoktorand vid Uppsala universitet och nutritionschef på Lantmännen, har publicerat resultatet av studien "NORDIET" i tidskriften Journal of Internal Medicine.
- Min hypotes för studien var att alla geografiska regioner kan skapa sin egen hälsosamma kost. Och att vi i Norden kanske är biologiskt anpassade till mat baserad på livsmedel av nordiskt ursprung. Jag ville därför pröva om, och i så fall hur stor effekt, vi kan få på LDL, det onda kolesterolet, med en kost baserad på just våra nordiska råvaror.

-Hjärt- och kärlsjukdomar är våra mest utbredda folksjukdomar. Det är sedan länge känt att med en väl sammansatt kost, där man minskat innehållet av mättat fett till förmån för enkel- och fleromättat fett och satsat på bra kolhydratkvalitet med ett högt fiberinnehåll, kan sänka något förhöjda kolesterolvärden.

Doktoranden Viola Adamsson anser att det inte har varit speciellt svårt att skapa försökskosten. Hon förklarar att nordiska livsmedel har bra näringsinnehåll och med skonsamma matlagningsmetoder bevaras den väl.

Livsmedlen som användes var exempelvis fet fisk som lax, strömming och sill, fullkornsprodukter baserade på korn och havre, samt baljväxter som gula och gröna ärtor och bruna bönor, frukt, bär, rotsaker och grönsaker. Tanken är att kosten ska vara lätt att äta som vardagsmat.

Den kliniska studien pågick i sex veckor. Några av försökspersonerna gavs även möjlighet att äta den nordiska kosten i upp till tio veckor. Studien genomfördes på 88 kvinnor och män med lätt övervikt och måttligt förhöjda kolesterolvärden, skriver Lantmännen.

Försökskosten tillagades i samarbete med Hotell- och restaurangprogrammet vid Torsbergsgymnasiet i Bollnäs. Studien är den första som undersökt hälsoeffekter av nordisk kost. Uppsalaforskarna går nu vidare med att studera hur nordisk kost kan påverka hälsan på längre sikt, och kommer även att undersöka hur kosten påverkar generna hos personer med bukfetma och begynnande diabetes.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062