23948sdkhjf

Stora skillnader i lunchpriser

Det genomsnittliga lunchpriset i Sverige överstiger för första gången sjuttiofem kronor och skillnaderna i lunchpriserna mellan olika städer har aldrig varit större. Det visar Gastrogates undersökning.
Lunchprisindex är en återkommande undersökning av lunchpriserna i Sverige som genomförs av restaurangportalen Gastrogate två gånger per år. Den senaste undersökningen, som avser perioden januari till juli 2010, visar att det genomsnittliga lunchpriset i Sverige för första gången överstiger sjuttiofem kronor. Samtidigt som priserna i Stockholm under perioden stigit med en krona och tjugo öre, har motsvarade priser i Göteborg minskat med tio öre och i Malmö med hela en krona och fyrtio öre.
- Skillnader i lunchpriser mellan städerna har aldrig varit så stora som nu, säger Patrik Smede, vd på Gastrogate. Bara under det senaste halvåret har skillnaden i pris mellan Stockholm och Malmö nästan fördubblats, till över sex kronor.
Den genomsnittliga lunchen kostar nu i Stockholm 76,90 kronor, Göteborg 73,50 kronor och i Malmö 70,80 kronor. Även lokala prisskillnader är stora. I till exempel Stockholms innerstad är skillnaden så stor som tjugofem kronor mellan den billigaste och dyraste stadsdelen.
Om regeringens förslag med sänkt restaurangmoms från tjugofem procent till tolv procent blir verklighet innebär det minskade momskostnader med i genomsnitt cirka sju kronor och åttio öre. Förslaget skapar särskilt höga förväntningar i Stockholm där momskostnaderna minskar med strax över åtta kronor. Motsvarande siffror för Göteborg respektive Malmö är sju kronor och sextio öre samt sju kronor och trettio öre.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067