Kokboks-camp
Den 9 september slår några glada matentusiaster/kockar sig ner på Marcellos gård i Uggerupsdal strax söder om Kristianstad. Under tre intensiva dagar kommer gruppen, enligt egen utsago, att utifrån sina bara händer och hjärnor och gårdens fyllda åkrar för att skapa jordens bästa mat och Sveriges roligaste kokbok – på en och samma helg!Värdparet, jordbrukarna Inge Schwagermann och Marcel von Sitteren, kommer att lära kockarna om hur man driver ett ekologiskt och biodynamiskt jordbruk i praktiken. Ölkännaren Fredrik Johansson ska också lära ut hur man tänker när man kombinerar öl och mat.De som ska göra den här boken tillsammans är:Maximillian Lundin, kock på Årstiderna, Lotta Lundgren, matlagare, Landet Brunsås, Isak Wiig, kock, Winterviken, Wolfgang Klein Schmidt, foto, Inge Schwagermann och Marcel von Sitteren, odlare, Marcellos gård, Lisa Lindgren, Nina Tahko, grafisk form och förlaget Ordfront.Så här skriver gruppen om den kommande boken:”Bokens uppkomst är hämtad från en vilja att hitta ett annat, mer kreativt sätt att skapa kokbok på. Det är mest energi i början på ett bokprojekt när alla inblandade är samlade. Man delar idéer och försöker ge så mycket liv i boken som möjligt. Allt eftersom tiden går spädes denna energi och entusiasm ut över veckor och månader och man finner att tiden och andra sysselsättningar stör i fokuset. Risken för att man tappar en del av ”guldkanterna” i boken ökar. Drivet i den här boken är att varje person är handplockad för sina kunskaper och färdigheter kring mat, berättarskap och boktillverkning. Tillsammans ska vi skapa hela boken under en intensiv period. Gruppdynamiken är av stor vikt och färdigheterna hos deltagarna ska vara väl grundade. Energin mellan jorden, råvarorna och personerna ska fullkomligen explodera och förmedlas in i boken så att läsaren inte kan undgå dragningen av att laga inspirerande mat. Vi kommer att praktiskt och lättförståeligt förklara vad det innebär med ekologi och biodynamik. Informationen kommer passera från jorden via bonden, kocken och tallriken. Vi ska visa ett öppet, rått och ärligt förhållande till matlagning och råvarukunskap. Det är mat som kan reparera en stressig själ, krydda ett hett förhållande eller peppa vardagens 30 minuters kost. Läsaren ska efteråt kunna dra en stor lättnande suck över att mat är gott. Inte svårt!!”