Hållbart är trendigt
– Restauranggästerna blir allt mer krävande. Man förväntar sig att restaurangen tar miljö och hållbarhet på allvar, säger Karin Carlsson, affärsområdeschef på Miljömärkning Sverige AB.
Här är de hetaste restaurangtrenderna:
1. Lokalt odlade produkter
2. Lokalt producerat kött och skaldjur
3. Hållbarhet
4. Anpassade storlekar/minidesserter
5. Lokalt framställt vin och öl
6. Näringsriktiga maträtter för barn
7. Halva portioner/mindre portioner till lägre priser
8. Lantgårdars egna varumärken
9. Glutenfria produkter/ allergitestning
10. Skaldjur producerat på ett hållbart sätt
I restaurangbranschen finns idag en allt större medvetenhet om den egna betydelsen för att bidra till en hållbar miljö. Exempelvis kräver allt fler restauranger produkter som är miljöcertifierade. I Sverige finns idag 34 Svanenmärkta restauranger. Bland andra Operakällaren i Stockholm, Grythyttans Gästgivaregård och Bomans i Trosa.
– Restauranggästerna blir allt mer krävande. Man förväntar sig att restaurangen tar miljö och hållbarhet på allvar, säger Karin Carlsson, affärsområdeschef på Miljömärkning Sverige AB.