Vem driver Årets Viltmatsrestaurang?
– Oavsett om man pratar ekologi, närproducerat eller humana slaktaspekter är vilt det bästa kött man kan hitta. Därför känns det viktigt att uppmuntra både krögare och konsumenter att lära sig mer om vilt. Det är en myt att det är svårt att laga vilt, den enda skillnaden mot annat köt är att man måste vara mer försiktig med temperaturen eftersom köttet är magert, säger han.
Hos Menigo ser man också gärna att viltköttet blir med uppmärksammat.
– Vi vill uppmuntra branschen till mer kunskap om det vilda köttet. Det är hälsosamt, hållbart och därför alltid ett bra val, säger Fredrik Gren, vd på Menigo Foodservice.
Kriterier
Priset ”Årets Viltmatsrestaurang” kommer att tilldelas den restaurang i Sverige som juryn bedömer arbetat bäst med utgångspunkten i följande kriterier:
Råvaran : Enligt säsong, nyttjande av hela djuret, lokal prägel.
Förädling : Kompositioner med andra råvaror. Egen produktion av charkprodukter och rökning, torkning syrning etc.
Presentation : Att i sin verksamhet ha skapat en helhetslösning med vilt som en naturlig och bärande huvuddel. Detta bör återspeglas i exempelvis inredning, marknadsföring, meny osv.
Jury
Juryn för Årets Viltmatsrestaurang består av Gert Klötzke (ordf) och Anders Levén från Viltmatakademien, RS tf chefredaktör Anders Örnevall och en representant från Menigo.
Nominering
Skicka en kort text med en beskrivning av restaurangen och menyn utifrån de kriterier som är angivna ovan. Skicka nomineringen till viltmatsrestaurang@mentoronline.se.
Priset kommer att delas ut i samband med seminariet Dining Trends den 15 november som arrangeras av tidningen RS – Restauranger & Storkök. Temat för i år är ”Framtidens råvarutrender”.