23948sdkhjf

Bocuse d’Or Europe – direktrapport

David Khabbazi rapporterade under de två tävlingsdagarna direkt från "Kock-EM" Bocuse d'Or Europe i Genève. Följ den spännande tävlingen här.

Tisdag 19.20Vi får en kort intervju med Tommy Myllymäki efter prisutdelningen.Grattis till femteplatsen Tommy! Du är vidare till Lyon, hur känns det?–


Det känns bra, och skönt att vi är vidare. Jag är otroligt nöjd över


lagets insats och speciellt min commis Johan. Utan honom hade det inte


gått, han är en klippa. Din egen insats?– Jag


började väldigt bra. Till skillnad mot den svenska uttagningen så blev


det bättre och bättre ju längre in i tävlingen jag kom men här,


speciellt under köttmomentet så kände jag att det blev sämre. Kanske


var det så att det började otroligt bra men att vi kanske slappnade av


och fick då tidsbrist i slutet. Vad tyckte du om att Danmark vann?– De var ju förhandstippade och han gick ju in i tävlingen för att vinna. Efter en silver och en brons fanns det inget annat.Generalsekreteraren för Bocuse d'Or akademien Ingela Stenson kommenterade resultatet så här:–


Jag tycker att en femteplats är en väldigt bra placering, han är inte


förhandstippad i Lyon och kan vara en underdog samtidigt som han


slipper den extra pressen under tävlingen. Det är en perfekt position


skulle jag vilja säga.Tisdag 18.21Danmark vinner Bocuse d'Or Europe! Just nu står Rasmus Kofoed på scenen och gråter tillsammans med sitt lag.Ingen större överraskning att förhandstippade Rasmus Kofoed tar hem det. Det är hans tredje Bocuse d'Or och han har sedan tidigare en brons och en silvermedalj hemma i bokhyllan.Mest besvikna på arenan är Spanien som hårdsatsat och blev utan pris, flera av supportrarna på läktaren gråter.18.11.Norge och Gunnar Hvarnes får silver! Frankrike tar brons. Representeras av Je´rome Jaegle. Danskarna kramas. Vinner de?18.02Specialpriset för bästa fiskrätt går ill Sverige! Tommy Myllimäki är alltså inofficiell fyra. I alla fall brukar det vara så i de här sammanhangen. Tommy ser besviken ut vid prisutdelningen men pressar fram ett leende i slutet.17.59England tilldelas specialpriset för bästa kötträtt, inofficiell femteplats alltså.17.46"Are you ready to welcome the teams?" skriker konferencieren. Lagen marcherar in på arenan. Taket lyfter. Jury och Paul Bocuse är redan på plats. Nu är det nervöst.17.10Spänningen är på topp. Resultat ska komma om 10-15 minuter. Nu har vi lagt upp bilder från dagens tävling här14.50Danske Rasmus Kofoed är tuff och kaxig och showar självsäkert som om han redan vunnit. Och efter att ha sett hans fiskfat undrar jag om inte det är en vinnarrätt idag...14.21Nederländerna överraskar med något unikt. Fiskrätten serveras som enskilda rätter i rökfyllda glasbehållare och kupor för att hålla värmen. Hyllas med wow och applåder från publiken, även dem som inte är från Nederländerna. En brittisk kock bredvid mig fnyser "It's childsplay".13.56Norge har presenterat sina vackra fat. Henrik Norströms kommentar om köttfatet var:"Ja, vad ska jag säga... Fint och väldigt kompetent tillagat. Absolut det största hotet mot Sverige så här långt idag."13.01Självaste Paul Bocuse gjorde nyss entré på arenan. Han hälsade på alla tävlande och jurymedlemmarna och haltade sedan ut igen. Spaniens första fat går ut nu, publiken är helt vild och sjunger och dansar.13.00Tommy står framför Norges kök och bevakar. Paul Svensson är idag kontrollant och kommer fram till Tommy då och då och berättar hur det går.12.51Tommy Myllymäki sitter på bänken idag, eller snarare går han omkring. Hans kommentar om konkurrensen idag:"Dagens svåra är Danmark, Frankrike och Norge. Särskilt Danmark eftersom Rasmus Kofoed tidigare har fått både brons och silver. Resten satsar mest på presentation och inte så mycket på smak, det blir mest en show."Han säger att det inte handlar om att ta förstaplatsen idag, det har de på förhand räknat bort, men visst skulle det vara sensationellt om det hände. Det viktigaste är att kvalificera sig till Lyon.Nu har vi också lagt upp bilder från första dagen, klicka här09.45På bilden ovan syns Tommy Myllymäkis köttfat från gårdagens tävlingsdag. Nu har dagens tävling börjat med följande länder i turordning:SpanienNorgeFrankrikePolenBelgien Malta FinlandNederländernaEnglandDanmarkFörst ut kl 13.00 är Spaniens fiskrätt. Vi återkommer då!09.15En ny dag och nya utmaningar. Vid hotellfrukosten dök Tommy upp och pratade lite kort om tävlingsfatet och gårdagens svenska upplägg. Sverige hade ett väldigt sobert upplägg med det natursköna som inspiration:"Det gäller att vara taktisk och inte bränna på med dekorationer och annat som många andra länder gör. Gör man inte det så står man ut mer men taktiken förändras med stor sannolikhet i Lyon då det finns länder som är mer duktiga på det, då måste vi också tänka om" säger Tommy.Måndag 20.45Det blev en gemensam svenskmiddag på Café de Paris, originalrestaurangen som är känd för sitt smör, pommes frites och fina kött. Stämningen var hög och alla pratade om hur bra det hade gått under dagen men oroade sig för morgondagens tungviktare som Frankrike, Danmark och Norge. Eftersom ingen egentligen vet hur juryn bedömer i år så kan man bara spekulera i hur Sveriges bidrag står sig idag när resterande länder presenteras. Mathias Dahlgren, som är en av tävlingens jurymedlemmar, kom till restaurangen sent, tog en öl och försvann snabbt som vinden.19.15Efter en dramatisk eftermiddag bjöd Gastronomi Sverige på lite bubbel och tilltugg på hotellet där delegationen bor. Alla kom, även en lite smått trött Tommy och hans commis Johan Salestam. Även Tommys föräldrar är här, och de berättar att Tommy inför tävlingen hade 16 timmars-arbetsdagar i Menigos kök. Ibland sov han och commisen Johan i sovsäckar nära köket för att minimera restiderna. Jobba sent och upp tidigt och jobba igen har varit ett motto för att på ett effektivt sätt fokusera på tävlingen och inte bekymra sig om det som händer utanför. Järnvilja skulle jag kalla det. 15.10På läktaren verkar alla vara överens om att det var en fin dag med en fantastisk prestation av det svenska gänget. Allt gick som planerat även om det verkar som om tiden var på väg att rinna ut i slutsekunderna:"Det är väldigt svårt att veta hur juryn tänker och poängsätter, inget är givet i Bocuse och det är väl det som gör det hela lite spännande” säger tidigare silvermedaljören Henrik Norström (Lux) som var Jonas Lundgrens coach när han vann silver i VM 2009. 15.04Med sekunder kvar rinner stressen av Tommy och publiken bryter ut i en öronbedövande jubel. Han hinner precis och köket putsar ut.”Det var nära ögat där, men det såg väldigt fint ut, man kan alltid vara petig och hitta småfel men nu får bara vänta och se” säger Sveriges coach Paul Svensson som kramar om Tommy innan de båda försvinner in bakom VIP-skynket.15.03Vid Sveriges bås är läget väldigt spänt just nu, Tommys coach Paul Svensson börjar räkna ner: ”Nu är det bara två minuter kvar grabbar, ös på!” Tommy ser mycket mer stressad ut inför köttupplägget än han gjorde inför fisken halvtimmen tidigare och medan sekunderna tickar på är den svenska supporterskaran heltyst. Kan det verkligen vara så att han går över tiden och får poängavdrag?Kl 14.30Det kommer att smälla vilken sekund som helst! Folk börjar samlas kring köket och decibelmätaren i salen visar rött när Tommy lägger upp det första fatet, fisken. ”Jupp, det ser väldigt elegant ut härifrån” säger en lite jetlaggad tiidgare silvermedaljör Jonas Lundgren som har flugit ända hit från Singapore där han numera arbetar. Första momentet är avklarat, nu väntar bara köttet!Kl. 13.55Tommy och hans commis går in ett slutskede, om knappt en halvtimme så smäller det. Då ska Sverige presentera sin fiskrätt. Sen dröjer det knappt en halvtimme tills kötträtten ska presenteras. Det är väldigt lugnt på den svenska läktaren fortfarande: ”Allt är under kontroll men visst var Tysklands eldslågor på fatet och Islands kaxiga lavastenar imponerande, men det ska inte bli några problem", säger Henrik Norström. Vi väntar med spänning.Kl . 13.00 Den svenska delegationen på över 60 personer har äntligen landat i Genève och undertecknad befinner sig just nu bland ett folkhav av färggranna flaggor på branschmässan Gourmet Geneva där Tommy Myllymäkis resa i Bocuse d’Or Europe startade kl. 09.30 idag. Han och hans commis har de senaste dagarna varit på ett intensivt träningsläger hos Stjärnkocken Regis Marcon i Frankrike.På läktaren bredvid mig sitter en glad men lite spänd Henrik Norström och han avslöjar att han på Tommys kroppsspråk kan se hur dagen har gått så här långt och om det blir en bra placering eller inte. Härifrån alstrar kroppspråket ett fokuserat lugn, så när som Årets Kock vinnaren tidigare i år. Kommentarerna från svenska fans haglar in; ”Det känns bra”, ”otroligt fokuserad är han”, ”inga problem så här långt”. Tommy och hans commis har tränat hundratals timmar, så som man bör inför en prestigefylld tävling som denna och i Genève behöver han placera sig på 12:e plats eller högre av 20 tävlande för att gå vidare till finalen i Lyon nästa år.Sverige har ju tidigare skördat stora framgångar genom Mathias Dahlgren, guld 1997, Melker Andersson, silver 1995, Henrik Norström, silver 2001 samt Jonas Lundgren, silver 2009 och alla dessa förutom Melker finns på plats för att stötta det svenska bidraget. Och så får vi heller inte glömma Paul Svensson som är Tommys coach och säkerligen har provsmakat det svenska bidraget flertalet gånger. Tommys rätter:Fiskrätt: Havsbakad, odlad hälleflundra späckad med sotad pilgrimsmusslaSås: Emulsion på ostron, snäckor och havskorallVariation på kronärtskocka; rökt, inkokt och råstekt.Tomat bruschetta `noveau ´ på levain, säsongens tomater och örterFria grönsaker: Färsk potatis, salt och smörKötträtt:Rôtistekt kalv fylld med mörbräserad mule, topp- murklor och friterad lök, toppas med knaperstekt muleKalvsteksky med murklor och kalvkindSommarkålsfyllt mjölkskinn med tryffel och kalvbrässPotatis och lök i ugn med timjan, vitt vin och lagerbladFria grönsaker: Trädgårds- landets grönsaker, skott och örterOm tävlingen:Måndagen den 7 juni och tisdagen den 8 juni avgörs inte bara vem som får titulera sig Europamästare genom Bocuse d’Or i Genève, utan också vilka tolv europeiska länder som går vidare till "stora" Bocuse d'Or (kock-VM) i Lyon mellan i januari 2011.Sverige representeras av Tommy Myllymäki, som tidigare i år vann den svenska uttagningen. Han tävlar under måndagen och prisutdelningen sker under tisdagskvällen. Till fiskrätten är råvaran en odlad Sterling norsk hälleflundra med huvud, 5-6 kg, och till kötträtten en kalvkotlettrad, ”6 ben”, på 3,5 kg och valfritt urbenat kalvhuvud, kalvfötter och kalvbräss. Varje kock bestämmer själv om han vill använda de valfria råvarorna och hur mycket av var och en. Dessutom ska två garnityrer ingå i varje rätt. Rätterna ska lagas för 14 personer. Vinnaren koras till Europamästare, får 12 000 euro och en statyett, silver ger 9000 euro och brons 6000 euro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047