23948sdkhjf

Skånska priser till måltidsforskare och matprofiler

På Skåneländska Gastronomiska Akademiens årshögtid den 23 april delades en rad priser och utmärkelser ut. Bland annat fick sociologen och måltidsforskaren Maria Nyberg ett forskningspris på 100 000 kronor för avhandlingen "Mycket mat, men lite måltider. En studie av arbetsplatsen som måltidsarena".

Forskningspriset till Maria Nyberg delades ut av Skåneländska Gastronomiska Akademiens och Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta.Följande aktörer inom mat- och måltidsområdet diplomerades på årshögtiden:• Anderssons KÖK, Södra Sandby, Peter Berlin, ”för mångårig, uthållig och högklassig produktion av charkuteriprodukter med hög kulinarisk kvalit锕 Carl Sonesson & Folke Frennhoff, Skånska Sillaakademien, Staffanstorp & Dalby, ”för mycket framgångsrikt, mångårigt och hängivet arbete för den skånska sillen” • Björn Ylipää, Måltidsvision AB, Löddeköpinge, & Högskolan Kristianstad, ”för ett visionärt och konstnärligt arbete med måltidsgestaltning” • Österlenkryddor, Eva & Olle Olsson, Köpingebro, ”för ett nyskapande lantbruk med innovatiov kryddodling och uppskattad gårdsbutik” • Stenheda musteri i Vik, Ulla Stenhede, Simrishamn, ”för helhjärtad satsning på smakrika äpplemuster av enskilda äpplesorter” Följande utmärkelser delas ut:• Bertil Göranssons minnesdiplom tilldelas Vingården i Klagshamn, Murat Sofrakis, Klagshamn, ”för pionjärinsats att starta vinodling i Skåne,” • Bjärsjölagårdsstipendiet à 10 000 kr till minne av Bertil Göransson, tillsammans med Hushållningssällskapet Malmöhus går till Karlfälts gård, Erik OR Bengtsson, Ystad, ”för pionjärarbete med grisavel av Hampshirerasen och produktion av kött med utmärkt kvalitet” • Mårtenspriset tillsammans med Sveriges Bästa bord, SBB, går till Vitemölla Badhotell AB, Rolf Lundahl, Kivik, ”för en utomordentlig måltidsmiljö - en helhet och renhet, som är beundransvärd” Akademien vill tillsammans med Sparbanksstiftelsen Färs och Frosta också stimulera initiativ inom den sydsvenska livsmedelsforskningen, måltids- och dryckeskulturen. Årets stipendiemottagare spänner över vitt skilda forskningsområden: storstädernas guldkrogar, grönt te och GI, förpackningar samt diabetes 2 hos överviktiga barn. Stipendiaterna Anna Burstedt,Joanna Hlebowicz,Helena Lindh samt Elin Östman, erhåller 50 000 kronor var.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125