Svensk seger i landslagsduell
Under GastroNord möttes det svenska och det norska kocklandslaget i en vänskaplig duell – Sverige gick segrande ur striden och slog de regerande OS-mästarna.
Tävlingsmomentet bestod i att laga en trerätters utifrån en råvarukorg, något som juryn ansåg att svenskarna lyckats bäst med. De tog hem segern "för att i en tuff konkurrens presenterat genomgående höga smaker och en klar linje med hög professionalism."
Det svenska laget bestod av Fredrik Björlin och Klas Lindberg på det salta och Daniel Roos och Patrik Fredriksson på det söta
Här är tävlingsmenyerna:
Team Norge
1: Ungsbakad fjällröding från Jämtland med dill och räkor. Äpple- och gurksallad, sellerikräm, äggula, pepparrot och musslor.
2. Grillad ungtupp från Hagby, grönsaksfricassé, potatis och lök.
3. Hasselnöt- och yoghurtgenoise, mjölchokladsganache, hallongelé, yoghurtskum och rabarberkompott toppat med hallon från Hallongården.
Team Sweden
1. Variation på fjällröding från Jämtland med pilgrimsmusslor, råräkor, äppelvinägrett, pepparotsis, och sparriscrème.
2. Stekt ungtupp från Habgy – bröst och lår. Citronpotatis med Svecia XO ost, inkokta vårgrönsaker i toppmurkledressing, purjolökspuré och kycklingsky med brynt smör och vinäger.
3. Vit chokladbavaroise med jordgubbspannacotta, inkokta rabarber, jordgubbssorbet och lime.