Julia Bergstedt vann SM för Unga Bagare
– Det känns jättebra! Jag trodde absolut inte att jag skulle vinna, säger Julia Bergstedt när foodnet ringer upp dagen efter tävlingen.Före segern hade Julia planer på att söka sig utomlands efter sin examen i sommar.– Jag praktiserade i New York i höstas, så jag ville åka dit och jobba. Men nu får hålla mig kvar hemma och träna inför EM som går om ett år. Kanske flyttar jag hem till Karlstad igen, säger Julia som just nu bor i Kristianstad där hon utbildar sig.På andra plats kom Sofia Karlsson från Eksjö, följd av Erica Kvarnström från Gärdslösa på Öland.Enligt juryn tog Julia hem segern tack vare "bakverk som håller hög kvalité i både smak, storlek och jämnhet. Dessutom har hon visat på stor kreativ förmåga i bägge kategorierna wienerbröd och skådebröd. Under tävlingen har Julia även varit noga med att hålla rent och snyggt omkring vilket är mycket vikigt för en bagare."Ettan och tvåan har genom sina placeringar i SM Unga Bagare kvalat in till det landslag som ska tävla i de Europiska mästerskapen, EM Unga Bagare.Förutom en förstaplacering i SM Unga Bagare vann Julia Bergstedt även pris för bästa skådebröd. Bästa matbröd vann Lina Olsén, från Helsingborg och bästa wienerbröd vann Sofia Karlsson från Eksjö.I tävlingsbakningen, som pågick i fem timmar skulle varje kandidat baka matbröd, franskbröd, vetebröd, wienerbröd och ett skådebröd eller en tårta. Det är strikta regler på hur mycket deg som får användas och i bedömningen tar juryn inte bara hänsyn till smaken, utan jämnhet och färg på bakverken är också viktigt. Dessutom måste de olika bullarna eller bröden i varje kategori väga lika mycket. För skådebröd eller tårta är det främst kreativiteten som ger mest poäng.– Det är imponerande vad alla finalister har presterat under den här tävlingen och det är hantverk på mycket hög nivå. Vi vill med den här tävlingen lyfta fram och satsa på Sveriges unga bagare, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.Första- och andrapriset i SM Unga Bagare är förutom äran en weekendresa till italienska Sorrento i maj. Resan sker tillsammans med andra framgångsrika personer inom bagarbranschen vilket ger dem ett ovärderligt nätverk. Förutom att träffa andra i samma bransch och ha det trevligt, får de även lära sig om italiensk bakning.