Michelinchocken: Operakällaren och Leijontornet utan stjärna
- Förutom Frantzén/Lindebergs glädjande andra stjärna har Sverige fyra nya restauranger som fått utmärkelsen ”BibGourmand”. Det innebär uppmärksamhet för de restauranger som lagar väldigt bra mat till ett rimligt pris. Just denna kategori har fått ett rejält uppsving runt om i Europa detta år, säger Carl Stenson, informationschef på Michelin i de nordiska länderna. Nya restauranger som fått utmärkelsen BibGourmand är Brasserie Bobonne, Den Gyldene Freden och Sjögräs i Stockholm, samt restaurang Familjen i GöteborgTre stjärnor i Guide Michelin betyder att en restaurang är värd en resa i sig, två stjärnor betyder att restaurangen är värd en omväg, medan en stjärna betyder att det är en exceptionellt bra restaurang i sin kategori. Stjärnor delas ut baserat bara på maten som serveras. Besticksymboler ges för miljö, service med mera. Hotell belönas på samma sätt för sin miljö/komfort med hussymboler i olika storlekar. Röda bestick och hussymboler ges till särskilt trevliga etablissemang.Svenska restauranger med stjärna i Guide Michelin Main Cities of Europe 2010: Stockholm - Frantzén/Lindeberg (ny med två stjärnor, fick sin första stjärna 2009) - Mathias Dahlgren Matsalen (två stjärnor) - Mathias Dahlgren Matbaren - Esperanto - Fredsgatan 12 - Lux Stockholm Göteborg - Kock & Vin - Sjömagasinet - 28+ - Fond - Basement