23948sdkhjf

Elever från Billdal gjorde godaste fiskpinnen

Finalen i Barnens Egen Matskola om ”Sveriges godaste hemlagade fiskpinne” avgjordes i förra veckan på Operakällaren.

Lovisedalsskolan från Vallentuna och Kungshagens skola från Nyköping kom på delad andra plats medan juryn (Christina Möller, Fredrik Eriksson, Karin Fagerståhl, Peter Källström, Stefan Catenacci och förra årets vinnare Emma Andersson och Mathias Byskog) korade Nygårdsskolan från Billdal till vinnare i tävlingen "Sveriges godaste hemlagade fiskpinne" med motiveringen: ”En elegant och god fiskpinne med en nyskapande panering som gör fisken extra saftig. Fiskpinnen håller kvalitet att passa på vilken krog som helst. En pinne i tiden.” Jordbruksminister Eskil Erlandsson överräckte pokalen i form av en förgylld stekpanna till vinnarlaget. Vinnarreceptet, som presenteras här nedan, tillagades av Maja Lindh, Elin Berndtsson och Anna Källman under ledning av lärare Margareta Svedung: Västerbottenpinnar400 g lax3 krm salt1 ägg1 1/2 dl vetemjöl2 dl riven västerbottenost1 1/2 dl krossade cornflakesSmör och rapsolja till stekningen Riv osten på ett rivjärn. Krossa cornflakes. Blanda i en skål. Vispa ägget i en skål så allt blir gult. Häll mjölet på en tallrik. Skölj, torka av och dela laxen i pinnar eller annan form. Salta på båda sidorna. Vänd laxen först i mjöl, sedan ägg och sist i ost- och cornflakesblandningen. Lägg fiskpinnarna på en torr skärbräda och låt dem torka några minuter. Stek i smör och olja cirka två minuter på varje sida och servera med yoghurtsås smaksatt med dill och kryddor, massor av grönsaker och ugnsbakad potatis. Det var Svensk Fisk och Göteborgs Fiskauktion som var huvudsponsor till tävlingen och andra samarbetspartners var Operakällaren och Årstiderna.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062