23948sdkhjf

Operakällaren bäst i Sverige

Operakällaren i Stockholm och PM & Vänner i Växjö kammade hem de mest prestigefulla utmärkelserna när White Guide lanserade årets upplaga av restaurangguiden. Sverige har fått sju nya mästerklasskrogar sedan förra året och fyra har försvunnit från listan.Se bilder från prisutdelningen

Bästa totalupplevelsen på restaurang 2010 kan fås på Operakällaren, enligt den nya upplagan av White Guide. Sett enbart till maten är PM & Vänner i Växjö hetaste kortet. Här är hela listan på utmärkelserna som delades ut idag när White Guide officiellt släpptes på Grand Hôtel i Stockholm.Årets Bästa Restaurang utifrån Totalupplevelsen Operakällaren, Stockholm”För att ha skruvat på flera små rattar det extra halva varvet, som gör den magnifika restaurangen i det närmaste oslagbar med sitt strålande matsals- och vinarbete och ett kök som nu presterar i världsklass för gästerna i världens vackraste matsal.”Årets Bästa Restaurang utifrån MatupplevelsenPM & Vänner, Växjö”För sin passionerade jakt på stora och små lokala smaker, tolkade i en underhållande gastronomi på högsta nivå, och för att ha visat på den slösande rikedom av kulinariska skatter som gömmer sig i gamla svenska fattigbygder.”Årets HjärtekrogKometen, GöteborgMotivering: För att ha kickat nytt liv i en härlig gammal institution med hög trivsel och stor personlig charm – och med små grepp ha lyft köket.Årets StjärnskottDen Småländska Kolonin, JönköpingMotivering: För att med ett modernt och sympatiskt restaurangkoncept med lokal förankring och gästen i fokus ha skakat nytt inspirerat liv i en klassisk restaurangadress.Årets ServiceupplevelseOaxen Krog, HölöMotivering: För att ha utvecklat en modern, sprakande och meningsfull version av det stora klassiska matsalsarbetet, där finalisering i matsalen fullbordar kökets intentioner.Årets Miljö & StämningsupplevelseFamiljen, GöteborgMotivering: För att ha skapat en genomtänkt informell och härligt social restaurangmiljö med värme, trivsel och detaljer utöver det vanliga.Årets Värt en ResaFäviken Magasinet, ÅreMotivering: För att på kort tid ha etablerat ett spännande och helt unikt koncept, där en väl genomförd och närmast extremt lokal gastronomi kombineras med lyxig lodge-miljö.Årets VinupplevelsePontus!, StockholmMotivering: För ett proffsigt och lekfullt vinarbete med påtaglig matsalsnärvaro och smittsam respektlöshet, som möjliggör mat- och vinupplevelser som är både utmanande och precisa. Årets EkokrogSalt & Brygga, MalmöMotivering: För en lång och målvedveten satsning på ekologiska och närproducerade råvaror av hög kvalitet – och en gastronomi på allt högre nivå.White Guide Global Gastronomy AwardRené Redzepi, Noma, Köpenhamn”Motivering: För att ha inspirerat och fostrat unga kockar i Norden till att både bildligt och bokstavligen blicka inåt och uppåt – mot de egna matskatterna och mot nord-Atlanten istället för Medelhavet.”Årets Svenska Gastronomiska HyllningMathias Dahlgren, Mathias Dahlgren, Stockholm”För en mogen och lågmäld gastronomi med svenska och naturliga förtecken, och för att med outröttligt engagemang utforska råvarornas inneboende möjligheter att skapa intressanta smakupplevelser. Men främst för att han aldrig glömmer att restaurangmatens främsta uppgift är att vara god!”Årets Rising StarTitti Qvarnström, Bloom in the Park”För att med kunskap, talang och en stor portion mod och fantasi vågat ta en egen väl genomtänkt väg i sin matlagning, i en restaurang som aldrig skulle acceptera något mindre.”Mästarklass 2010Den första siffran i sifferparet anger antal matpoäng av 40 möjliga. Den andra siffran anger restaurangens totalpoäng av 100 möjliga. Restauranger i Mästarklass rangordnas i första hand efter matprestationer – i andra hand efter totalpoäng. Framför restaurangen markeras status jämfört med 2009: = (ingen stor förändring), + (på väg upp), – (har tappat något), NY (nya på Mästarklasslistan 2010.Sju är nya på den totala Mästarklasslistan 2010: Mistral, Stockholm (in på Internationell Mästarklass). Krakas Krog, Katthammarsvik. Basement Göteborg. Fond, Göteborg. Fäviken Magasinet, Järpen/Åre. Den Småländska Kolonin, Jönköping, Råkultur, Stockholm.Fyra har lämnat den totala Mästarklasslistan 2010: Edsbacka Krog, Sollentuna. PerLei, Stockholm. Torso Twisted, Malmö. 50 Kvadrat, Visby.Två är nya i Internationell Mästarklass 2010: Gastro, Helsingborg (plats 8). Mistral, Stockholm (plats 12). Ingen har lämnat.Internationell Mästarklass 2010 = 1. Mathias Dahlgren – Matsalen, Stockholm – 37/92+ Oaxen Krog, Hölö – 37/92+ 3. Kock & Vin, Göteborg – 37/90 = 4. Esperanto, Stockholm – 37/89+ PM & Vänner, Växjö – 37/89+ 6. Operakällaren, Stockholm – 36/93= 7. F12 Restaurant, Stockholm – 36/91+ 8. Gastro, Helsingborg – 36/88– 9. Lux Stockholm, Stockholm – 36/87= 10. Trio, Malmö – 36/85– 11. Frantzén / Lindeberg, Stockholm – 36/84NY 12. Mistral, Stockholm – 36/83= 13. 28+, Göteborg – 36/82Mästarklass 2010= 14. Pontus!, Stockholm – 35/90= 15. Swedish Taste, Göteborg – 35/88+ 16. Divino, Stockholm – 35/85= Leijontornet, Stockholm – 35/85+ 18. Vendel at Sturehof, Malmö – 35/84= 19. Hotell Borgholm, Borgholm – 35/83= 20. Sjömagasinet, Göteborg – 34/85+ 21. Rolfs Kök, Stockholm – 34/83+ 22. Bloom in the Park, Malmö – 34/82+ 23. Thörnströms Kök, Göteborg – 34/81NY 24. Fäviken Magasinet, Järpen/Åre – 33/80= 25. Mathias Dahlgren – Matbaren, Stockholm – 32/84NY 26. Krakas Krog, Katthammarsvik – 32/83– 27. Fiskekrogen, Göteborg – 32/82= 28. GQ, Stockholm – 32/80NY 29. Basement Göteborg – 32/79NY 30. Fond, Göteborg – 32/78NY 31. Den Småländska Kolonin, Jönköping – 32/78= 32. Dala-Husby Hotell & Rest, Dala-Husby – 32/75NY Råkultur, Stockholm – 32/75Se bilder från prisutdelningen

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063