23948sdkhjf

Kalixlöjrom skyddas av EU

Nu har första beskedet kommit om att Kalixlöjrom kommer att märkesskyddas av EU. Det innebär att när årets löjfiske kommer igång i september, så har Kalixlöjrom uppnått samma höga status som parmesanost och parmaskinka.

Europeiska kommissionen har tagit ställning till att Kalixlöjrom uppfyller kraven för att få så kallad skyddad ursprungsmärkning, enligt North Sweden European Office i Bryssel. Kalix kommun har under flera års tid arbetat tillsammans med Norrbottens Kustfiskarförbund för att få detta skydd och ytterligare höja statusen på den exklusiva Kalixlöjrommen.– Branschen säger att det här är det största som hänt Kalix. Att vår Kalixlöjrom aldrig kommer att nå samma kvantiteter som parmaskinka eller parmesanost betyder bara att den blir än mer exklusiv, säger Robert Forsberg, kommunalråd i Kalix.– Det här skyddet gör förstås att Kalixlöjrommen blir mer känd och får ännu högre status. Nu har vi chansen att kunna bygga ett varumärke utöver det vanliga, säger Kjell Strömbäck, ordförande i Norrbottens Kustfiskarförbund och själv fiskare.Inom kort kommer kungörelse att göras i EU:s officiella tidning och då finns det möjlighet för eventuella intressenter att inom sex månader inkomma med invändningar. Därefter sker den definitiva registreringen.Skyddad ursprungsmärkning innebär produktens kvalitet är i direkt samband till dess geografiska ursprung och ger producenten exklusiv rätt att använda produktens namn. Beteckningar som är skyddade av EU får endast användas vid märkning av livsmedel som framställs enligt vissa recept och vissa andra villkor. Strängast är kraven på skyddade ursprungsbeteckningar där produktion, bearbetning och beredning av produkten måste ske inom ett avgränsat område. Kalix löjrom blir den enda svenska produkt med detta skydd. Ytterligare två sorters skydd finns i systemet. I Sverige skyddas falukorv och hushållsost som "garanterad traditionell specialitet". Sveciaost och skånsk spettkaka har skyddad "geografisk beteckning".

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063