El Bulli blir gastronomisk akademi
Nu har Ferran Adrià gått ut med en officiell skrivelse om hur världens kanske mest berömda restaurang El Bulli ska omvandlas efter stängningen 2012. Restaurangen kommer att bli en gastronomisk akademi och drivas som stiftelse. Matsalen kommer att finnas kvar, men endast drivas i begränsad omfattning från och med 2014.
Nu meddelar El Bulli att restaurangen kommer att övergå i en gastronomisk stiftelse år 2014.
"Stiftelsen El Bulli kommer att vara en stiftelse för alla älskare av avant garde-gastronomi. Kockar, sommelierer, matsalsproffs, gourmeter, kreativa tänkare eller bara de som är entusiastiska över vår dröm... En grogrund för nya idéer och en arena där nya talanger kan mötas och gå vidare, hand i hand", står det i dokumentet från restaurangen.
Stiftelsen kommer att vara ideell och beskrivs som en "think tank" för gastronomisk kreativitet både i kök och matsal. 20 till 25 stipendier per år kommer att delas ut till kockar och matsalsproffs som kommer att arbeta tillsammans med stiftelsens kreativa team. Resultatet av samarbetet kommer att redovisas i form av böcker, filmer och internetsajter, liksom på seminarier och på gastronomiska institut.
Fysiskt kommer restaurangen att förändras så till vida att man skapar föreläsningssal och bibliotek på plats. Matsalen kommer dock att bevaras i sin ursprungliga form och från och med 2014 kommer resultaten av de gastronomiska experimenten att presenteras – för ett begränsat antal gäster och under en begränsad tid.
Detta, meddelar El Bulli vidare, är allt vi kommer att få veta under den närmaste tiden, eftersom man ska jobba med att finslipa modellen för stiftelsen. Så den gastronomiska världen får fortsätta leva i ovisshet ett tag till om exakt hur restaurangen kommer att se ut när den åter öppnar 2014.
Foto: Madrid Fusion