23948sdkhjf

René Redzepi och Mathias Dahlgren prisas av White Guide

White Guides Årets Global Gastronomy Award går i år till René Redzepi för skapandet av den nordatlantiska gastronomin. Årets Svenska Gastronomiska Hyllning går till Mathias Dahlgren.
Årets Global Gastronomy Award, som delas ut av restaurangguiden White Guide, går till köksmästaren René Redzepi från Noma i Köpenhamn. Han kommer själv till Stockholm för att ta emot priset på White Guide Gala
den 8 mars, där Sveriges bästa restauranger hyllas och årets restaurangguide med 544 rekommenderade restauranger släpps. René Redzepi erhåller White Guide Global Gastronomy Award 2010 ”för att ha inspirerat och fostrat unga kockar i Norden till att både bildligt och bokstavligen blicka inåt och uppåt – mot de egna matskatterna och mot nord-Atlanten istället för Medelhavet.”

Den danske kocken René Redzepi har på rekordkort tid, med sin restaurang Noma i Köpenhamn, för första gången på allvar satt Norden på den gastronomiska världskartan. Med ett stort och ödmjukt självförtroende har han även skapat en helt ny matlagningsfilosofi, som nått minst lika stor ryktbarhet utanför Norden som innanför. Att arbeta med örter som vi tidigare kallade ogräs och att servera färöisk myskoxe och isländska alger var fullständigt otänkbart innan René Redzepi för bara några år sedan visade på deras inneboende kvaliteter. Via hans kök har de lyfts till hyllade delikatesser.

René Redzepi har skänkt stolthet till inhemska råvaror och uppdaterat urgamla tekniker. Hans restaurang Noma är en lika självklar del av det nordiska kulturarvet som Strindberg, Kierkegaard, HC Andersen, Ibsen, Zorn och Abba.

White Guide hyllar Mathias Dahlgren för en Långtida Betydelsefull Gastronomisk Gärning. Mottagaren ska vara en person som under många år utvecklat en tydlig linje i sin gastronomi och därmed bidragit till att väsentligen berika svensk matkultur.

Motiveringen lyder ”För en mogen och lågmäld gastronomi med svenska och naturliga förtecken, och för att med outröttligt engagemang utforska råvarornas inneboende möjligheter att skapa intressanta smakupplevelser. Men främst för att han aldrig glömmer att restaurangmatens främsta uppgift är att vara god!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109