23948sdkhjf

Västerbottensost-stipendiet till Martin Nordebäck

Finalen av Västerbottensost-stipendiet hölls på matmässan Det goda köket i Stockholm i fredags. Med knapp marginal lyckades Martin Nordebäck från Edsbacka krog ta förstaplatsen med sin lättbakade röding med Västerbottensost-creme och musselbuljong.

Västerbottensost-stipendiet, som i år firade tio år, vänder sig till Sveriges främsta kockar mellan 18 och 26 år som vill vara med och utveckla den klassiska Västerbottensosten med kreativa, moderna och medvetna recept. Efter en gallring av de inskickade tävlingsrecepten under hösten valde juryn till slut ut Mårten Bergstrand från Restaurang Pontus!, Robin Eriksson och Martin Nordebäck från Edsbacka krog som de tre finalisterna.- Jag har tidigare sagt att Västerbottensost-stipendiet i år gått upp i elitserien bland kocktävlingar i Sverige, vilket jag fick bekräftat efter den oerhört jämna och väl genomförda finalen. För de unga finalisterna är detta första gången de står på en scen och tävlar inför stor publik, något som får de flesta att darra lite lätt på manschetten. Men killarna skötte sig utmärkt och lyckades prestera på hög nivå trots nervositet och tidspress, säger juryns ordförande och tävlingsledaren Fredrik Eriksson.Den tjugoåriga vinnaren Martin Nordebäck får nu börja packa väskan då förstapriset innebär en gastronomisk inspirationsresa i Europa till ett värde av 25000 kronor. Förutom detta får Martin även en 18 kilo stor Västerbottensost att ta med sig till jobbet för vidare experimenterande av njutningsfulla recept.- Innan finalen var jag jättenervös, inte minst för att jag aldrig tidigare jobbat med induktionsspisar som tävlingsköket hade. Jag var också lite orolig för att Västerbottensosten skulle spricka då jag kokade den i grädden. Men allt gick ju bra, osten höll och rödingen fick rätt temperatur. Jag är otroligt glad för att stå här som vinnare och längtar nu efter inspirationsresan som jag ännu inte vet vart den ska gå, säger vinnaren av årets Västerbottensost-stipendie Martin Nordebäck.Juryns vinnarmotivering till Martin Nordebäcks röding löd:"En rätt där Västerbottensostens ädla smak är tydlig. En fröjd i färg, en explosion i smaker och ett säkert hantverk som lockar fram det bästa ur råvarorna."

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062