23948sdkhjf

Kocklegend får Kungsfenan

Fiskerinäringens "nobelpris" Kungsfenan går i år till den franske stjärnkocken Paul Bocuse.

Utmärkelsen Kungsfenan The Swedish Seafood Award har delats ut sedan 2002 i kategorierna "Hållbar Fiskenäring" och "Maritim Gastronomi". I år är det tre internationellt mycket välmeriterade personer som får ta emot priset på GöteborgsOperan den 11 februari 2010.Paul Bocuse, Frankrike, är förmodligen världens mest kände och inflytelserike kock. Han tilldelas Kungsfenan 2009 i kategorin Maritim Gastronomi, därför att han genom matlagningstävlingen Bocuse d'Or på ett utomordentligt sätt synliggjort fiskgastronomin. Prissumman är på 200 000 kronor.Kungsfenan i Hållbar Fiskenäring 2009 tilldelas två pristagare:Dr Abraham Iyambo den namibiske fiskeriministern och ministern för natur-resurser, för att Namibia under mer än ett decennium har kunnat genomföra en hållbar förvaltning av landets fiskeresurser. Dr Joe Borg, EU-kommissionär och tidigare utrikesminister på Malta, därför att fiskerifrågorna under hans ledarskap fått den uppmärksamhet som är nödvändig för att minska problemen i EU:s fiskevatten. Prissumman är på 200 000 kronor.Årets Skarpsill 2009 går till Dr Helen Lindqvist som genom sin doktorsavhandling utfört den första specifika undersökningen av sillens hälsoeffekter. Prissumman är på 30 000 kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063