Henrik Norström skrev bästa kock-kokboken
Kokboken "Mitt nära kök" av stjärnkocken Henrik Norström fick topputmärkelsen Bäst i sin kategori när Måltidsakademien firade Måltidslitteraturens dag i Grythyttan. Kokboken vann den prestigefyllda kategorin À la carte – böcker av professionella kockar.
”En strålande bok av en kock som hämtar råvarorna ur det svenska skafferiet, i en berättelse om eldsjälsproducenter, lantliv och god, god mat.”
Juryn bestod av en rad välkända gastronomiska profiler, bl a Christina Mattsson, ordförande, Birgit Hemberg, Jens Linder, Christina Möller, Dick Norberg, Karsten Thurfjell, Barbro Stanley och Carl Jan Granqvist.
- Måltidsakademiens utmärkelse är oerhört smickrande och glädjande och ett uppmuntrande kvitto på att vi tänkt och gjort rätt, säger Henrik Norström, som bla a driver stjärnrestaurangen Lux Stockholm och nyöppnade B A R – Blasieholmens Aqvarium och Restaurang. Henrik är också en erfaren tävlingskock med bl a silvermedalj från kock-VM i Lyon, Bocuse d´Or.
- Mitt nära kök handlar förstås inte om tävlingsmat eller restaurangmat utan är en inspirationsbok för roade hemmamatlagare, alla som uppskattar en småskalig matproduktion – alla som älskar gastronomi och god mat.
Mitt nära kök är utgiven på Hal& Sterner förlag och medförfattare är Jan Sterner. Fotografen heter Magnus Skoglöf och formgivaren Nicke Ericson.