15 lyckliga vinnare på Restauranggalan 2009
Det blev Mathias Dahlgrens Matsal som tog hem priset Årets Krog den 2 november under Restauranggalan, vinsten motiverades bland annat av juryn med att ”restaurangupplevelsen hör till något av det bästa i världen just nu”.
Sveriges bästa barkoncept just nu är Kåken, på restaurang 1900 i Stockholm, och vackraste krogmiljön hittar man i samma stad, på Lydmar Hotel.
Matjournalisternas eget pris, Journalisternas Kock, gick till Paul Svensson, aktuell med Mataktuten, för sitt pedagogiska arbete med att höja statusen på skolmåltiden.
Årets förnyare är Skebo Herrgård i Skebobruk, tack vare den stora satsningen på att täcka hela matkedjan, från uppfödning av djur, till eget slakteri. Ängavallen i Vellinge premierades också för sitt långsiktiga och envisa arbete med ekologisk produktion och fick priset Årets Medvetna Krog.
Det är en jury på 30 branschkunniga personer som står bakom priserna på Restauranggalan. Arrangör är branschtidningen RS – Restauranger & Storkök.
– Det är andra året vi arrangerar Restauranggalan och vi har märkt en stor skillnad mot premiäråret. Fler nomineringar har strömmat in, sammanlagt nästan 200, och över 380 personer slöt upp på galan för att hylla vinnarna, säger Lena Ilkjaer, chefredaktör för RS – Restauranger & Storkök.
Vinnare Restauranggalan 2009
Årets Servitör
Carl Frosterud, Operakällaren
Tävingen anordnas i samarbete med Restaurangakademien och Restauranghögskolan Grythytte akademi.
Årets Hälsorestaurang
Matdistriktet, Stockholm
Journalisternas Kock
Paul Svensson
Årets Framtidslöfte
Emma Erlandsson, 19 år, kock på PM & Vänner, Växjö
Priset delas ut i samarbete med Chaîne des Rôtisseurs.
Årets Smaksättare
Marie Laveau, Stockholm
Årets Barkoncept
Kåken (Restaurang 1900), Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bartenders Gille.
Årets Sommelier
Bodil Andersson, Långbro Värdshus, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Svenska Sommelierföreningen.
Årets Krogmiljö
Lydmar Hotel, Stockholm
Årets Medvetna Krog
Ängavallen, Vellinge
Årets Leverantör
Grönsakshallen Sorunda AB, Stockholm
Årets Förnyare
Skebo Herrgård, Skebobruk
Årets matsalsteam
Rolfs Kök, Stockholm
Årets Krögare
Per Bengtsson, PM & Vänner, Växjö
RS Hederspris
Kurt Weid
Priset delas ut i samarbete med Svenska Kockars Förening.
Årets Krog
Mathias Dahlgren, Matsalen, Stockholm
Priset delas ut i samarbete med Sveriges Bästa Bord.
Se www.restauranggalan.se för bilder på alla pristagare.
Restauranggalan arrangeras av tidningen RS – Restauranger & Storkök i samarbete med tre tunga branschföreningar: Svenska Kockars Förening, Svenska Sommelierföreningen och Sveriges Bartenders Gille. Övriga samarbetspartners är restaurangguiden Sveriges Bästa Bord, Gastronomi Sverige, gastronomiska föreningen Chaîne des Rôtisseurs. Restaurangakademin och Restauranghögskolan Grythytte Akademi är dessutom med som samarbetspartners i Årets Servitör.