23948sdkhjf

Carl Frosterud är Årets Servitör

Sveriges bästa servitör finns på Operakällaren i Stockholm. Den 2 november tog Carl Frosterud hem titeln Årets Servitör i finalen som hölls på Grand Hôtel i Stockholm.
Sex semifinalister blev till tre finalister som genomförde en rad teoretiska och praktiska prov under
tävlingsdagen. När juryn sagt sitt var det Carl Frosterud som stod överst på pallen. Tvåa blev Mikael
Johansson och trea Caroline Björkman.

Carl Frosterud korades till vinnare på Vinterträdgården på Grand Hôtel inför en branschpublik på nästan 400 personer under Restauranggalan 2009. Efter vinsten kommenterade 29-åringen sitt yrkesval:
– Den största lyckan är när man ser att gästen får en wow-upplevelse.
Carl arbetar som sommelier och hovmästare på Operakällaren och kommer ursprungligen från Västervik.

Juryns motivering till vinsten var:
"Årets Servitör har med improvisation, sanning och modifikation, visat på kunskap och gediget hantverk. En rapp, personlig och egen stil ger en serviceupplevelse på hög nivå. En lite slarvig inledning slutar med ett för gästen trevligt och perfekt restaurangbesök."

Årets Servitör 2009 är den första tävlingen för professionella servitörer på mycket länge, senast det begav sig var 2000 då tävlingen hette Guldbrickan. Årets Servitör är ett initiativ av tidningen RS – Restauranger & Storkök som arrangerade den tillsammans med Restauranghögskolan Grythytte Akademi och Restaurangakademin.

Mer om finalisterna i Årets Servitör 2009:

Vinnare:
Carl Frosterud
Arbetsplats: Operakällaren, Stockholm
Kort om Carl: 29 år och bor i Stockholm. Ursprungligen från Västervik. Arbetar som hovmästare och sommelier på Operakällaren. Tidigare arbetsplatser: bland annat Berns, Restaurang J, Storstad och Stora Hotellet i Linköping.
Därför brinner jag för matsalsarbete: ”Helheten, att få ge gäster en helkväll från ankomst till avsked, en kväll de inte kommer att glömma. Det bästa med det är att man alltid får en direkt respons. Det är inte många andra branscher man kan jobba så nära andra människor.”

2a plats:
Mikael Johansson
Arbetsplats: Vendel Ales Stenar, Kåseberga
Kort om Mikael: 26 år och uppvuxen i Dalby utanför Lund. Utbildad kock som hamnat i matsalen och kan nu inte tänka sig något annat. Tidigare arbetsplatser bland annat Grand Hotell i Lund, Behrn Hotell i Örebro och Carlssons Trädgård i Lund.
Därför brinner jag för matsalsarbete: ”Det roligaste under skoltiden var när man fick tända eld på något vid flamberingsvagnen eller tranchera en gås till ”gåsamiddan”. Att känna stoltheten över att behärska hantverksdelen av serveringsyrket och den upplevelse det blir för gästen är det som jag tycker är bäst med matsalsarbetet. Och så klart att bevara ett hantverk med tradition.”

3e plats:
Caroline Björkma n
Arbetsplats: Grythyttans Gästgivaregård, Grythyttan
Kort om Caroline: 21 år, ursprungligen från Östhammar. Caroline har tidigare arbetat bland annat på Conventum kongresscenter i Örebro, Furuviks brygga och Axmar brygga.
Därför brinner jag för matsalsarbete: ” Att vända en missnöjd gäst till att tycka att de fick mer än de förväntat sig är en underbar känsla. Anledningen till att jag älskar branschen är att jag varje dag på arbetet får veta något mer, jag älskar kollegorna och fortfarande vill jag gå till jobbet för att visa gästerna hur en underbar och snygg restaurangupplevelse går till.”

Juryn för Årets Servitör bestod av:
Jens Dolk, Svenska Dagbladet
Maria Edblad-Rogell, KonsultMer
Annelie Öster, Restauranghögskolan Grythytte Akademi
Ulrika Karlsson, Krakas Krog
Jessica Lindblad-Landell, Fredsgatan 12
Björn Persson, Kock & Vin
Krister Dahl, Kocklandslaget

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063