23948sdkhjf

Conrad Tyrsén – Årets Konditor

Conrad Tyrsén från Lux Dessert & Choklad blev Årets Konditor 2009. Motiveringen lyder ” För en genomtänkt tolkning av temat, Caribien, både i smak och dekor. Ett professionellt och stilrent arbete. Smakerna för tankarna till kreolsk kultur, koraller, turkost vatten och karibisk hetta”.

Idag avgjordes SM för professionella konditorer och Conrad Tyrsén från Lux Dessert & Choklad i Stockholm utsågs till Årets Konditor 2009. Temat för årets tävling var ”Caribien” och finalisterna skulle inom loppet av fem timmar tillverka två olika sorters tårtor, en för tio personer och en för sex personer. De skulle också tillverka en valfri produkt av choklad samt en takeaway-dessert för 16 personer. Finalisterna tävlade från 08:00 och klockan 14:30 utsågs vinnaren till titeln Årets Konditor 2009. Förutom titeln Årets Konditor 2009, vinner Conrad Tyrsén ett stipendium om 40 000 kronor.- Conrad Tyrsén gjorde en mycket jämn tävling från tårta till pralin, han följde temat, harmoniserade smakerna och arbetade rent och metodiskt. En värdig vinnare i tuff konkurrens med övriga på prispallen, säger Tony Olsson, ordförande i juryn för Årets Konditor.- Just nu känns det fantastiskt roligt, jag har övat stenhårt, säger en glad Conrad Tyrsén, Årets Konditor 2009.Conrad Tyrsén vann med sin tårta bestående av guavakräm, passionsfrukt, kiwi, kokosbavaroise, vit choklad, tabasco och i botten daqouise (en mjuk marängbotten).Tvåa kom Cecilia Andersson, med bland annat sin tårta White Carib. Cecilia utmärkte sig med en fantastisk finish på sina produkter. Oväntad smakkomposition på desserten gav Fredrik Johansson den sista medaljplatsen.Årets Konditor anordnas av Sveriges Bagare & Konditorer AB och huvudsponsor är Arla Foods. Tävlingen anordnades första gången 1988 och sedan 2003 avgörs tävlingen i samband med Chokladfestivalen på Nordiska museet.Finalister i Årets KonditorCecilia Andersson, Tössebageriet i Stockholm. Kommer ursprungligen från Malmköping och vann ”Årets pralin 2008”. Ställer upp i Årets Konditor för första gången.Michael Frestadius, Vallentuna Stenugnsbageri. Kommer ursprungligen från Näsåker och kom på delad fjärdeplats i Årets Konditor 2003.Per Söderberg, Vendel Organic Bakery, Kåseberga. Kommer ursprungligen från Stockholm och tävlar för första gången i Årets Konditor.Fredrik Johansson, Gunnarsons Specialkonditori i Stockholm. Kommer ursprungligen från Kalmar och ställer upp i tävlingen för första gången.Conrad Tyrsén, från Lux Dessert och Choklad i Stockholm. Kommer ursprungligen från Visby och tävlar för första gången i Årets Konditor.Jury Ordförande: Tony Olsson, Kåkå, Årets Konditor 1993Metodjury: Jan Danielsson, Chokladfabriken, Årets Konditor 1994Per Olsson, P O Choklad & Konditori, Årets Konditor 2003Smakjury:Laurent Tassel, Laurent Tassel Patisserie Gourmandise Jennie Elmerfors, Gateau, Årets Konditor 2007Elisabeth Johansson, MediamatGünther Koerffer, Günthers BrödstugaLennart Löfgren, Arla FoodsMaria Grave, Margaretas Bröd & Bakverk, Årets Konditor 2008Kajsa Nilsson, ÖsterängskolanStefan Johnson-Peterson, NKHans Berg, Ett Bageri

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063