Conrad Tyrsén – Årets Konditor
Conrad Tyrsén från Lux Dessert & Choklad blev Årets Konditor 2009. Motiveringen lyder ” För en genomtänkt tolkning av temat, Caribien, både i smak och dekor. Ett professionellt och stilrent arbete. Smakerna för tankarna till kreolsk kultur, koraller, turkost vatten och karibisk hetta”.
- Conrad Tyrsén gjorde en mycket jämn tävling från tårta till pralin, han följde temat, harmoniserade smakerna och arbetade rent och metodiskt. En värdig vinnare i tuff konkurrens med övriga på prispallen, säger Tony Olsson, ordförande i juryn för Årets Konditor.
- Just nu känns det fantastiskt roligt, jag har övat stenhårt, säger en glad Conrad Tyrsén, Årets Konditor 2009.
Conrad Tyrsén vann med sin tårta bestående av guavakräm, passionsfrukt, kiwi, kokosbavaroise, vit choklad, tabasco och i botten daqouise (en mjuk marängbotten).
Tvåa kom Cecilia Andersson, med bland annat sin tårta White Carib. Cecilia utmärkte sig med en fantastisk finish på sina produkter. Oväntad smakkomposition på desserten gav Fredrik Johansson den sista medaljplatsen.
Årets Konditor anordnas av Sveriges Bagare & Konditorer AB och huvudsponsor är Arla Foods. Tävlingen anordnades första gången 1988 och sedan 2003 avgörs tävlingen i samband med Chokladfestivalen på Nordiska museet.
Finalister i Årets Konditor
Cecilia Andersson , Tössebageriet i Stockholm. Kommer ursprungligen från Malmköping och vann ”Årets pralin 2008”. Ställer upp i Årets Konditor för första gången.
Michael Frestadius , Vallentuna Stenugnsbageri. Kommer ursprungligen från Näsåker och kom på delad fjärdeplats i Årets Konditor 2003.
Per Söderberg , Vendel Organic Bakery, Kåseberga. Kommer ursprungligen från Stockholm och tävlar för första gången i Årets Konditor.
Fredrik Johansson , Gunnarsons Specialkonditori i Stockholm. Kommer ursprungligen från Kalmar och ställer upp i tävlingen för första gången.
Conrad Tyrsén , från Lux Dessert och Choklad i Stockholm. Kommer ursprungligen från Visby och tävlar för första gången i Årets Konditor.
Jury
Ordförande:
Tony Olsson, Kåkå, Årets Konditor 1993
Metodjury:
Jan Danielsson, Chokladfabriken, Årets Konditor 1994
Per Olsson, P O Choklad & Konditori, Årets Konditor 2003
Smakjury:
Laurent Tassel, Laurent Tassel Patisserie Gourmandise
Jennie Elmerfors, Gateau, Årets Konditor 2007
Elisabeth Johansson, Mediamat
Günther Koerffer, Günthers Brödstuga
Lennart Löfgren, Arla Foods
Maria Grave, Margaretas Bröd & Bakverk, Årets Konditor 2008
Kajsa Nilsson, Österängskolan
Stefan Johnson-Peterson, NK
Hans Berg, Ett Bageri