Svenska vägkrogar - bättre och sämre
Svenska vägkrogar har blivit bättre – och sämre, det konstaterar Vi Bilägare. Hela fem av femton krogar fick underkänt på sträckan från Helsingborg till Jönköping. Glädjande var däremot att en vägkrog fick toppbetyget fem bestick medan två belönades med en ”fyra”.
Tusentals hungriga bilister stannar på sträckans 15 krogar. Eftersom maten knappast kan vara den viktigaste anledningen antas i undersökningen att kombinationen mack och vägkrog är ett säljande koncept.
Priset för en lunchrätt inklusive dryck, sallad och kaffe varierar mellan 65 och 85 kronor. Det är ungefär vad en lunchgäst betalar även inne i storstäderna.
Enligt undersökningen ligger det tre utmärkta vägkrogar (Woodlands Country Club, Dinners och Fisk & Vilt) längs södra delen av E4:an. Golfrestaurangen i Örkelljunga är enligt undersökningen sensationellt bra. En viktig förklaring påstås vara att det finns en skicklig kock (eller kockar) i köket.
Dinnerskedjan och krogen i Värnamo anses vara en av kedjans bästa, både när det gäller maten och personalen. Fisk & Vilt vid Skåneporten anses också vara ett charmigt lunchställe med bra mat och aptitretande take away. Den påminner dessutom lite grand om framgångsrika vägkrogskedjan Laxbutiken som etablerat sig längs E 6:an på västkusten.
Sedan finns det en stor mängd vägkrogar som får betyget ett eller två bestick (underkänt respektive godkänt)? Att det i undersökningen är fem krogar som blir underkända är naturligtvis en katastrof. Enligt undersökningen har det i flera fall blivit sämre sedan senaste undersökningen för fem år sedan. Undersökningsteamet kommer dock med ett gott råd: ”Sluta att jobba med halvfabrikat, anställ utbildade kockar och åk på studiebesök till golfkrogen i Örkelljunga. Kan den restaurangen servera utmärkta hemlagade luncher för 85 kronor så borde ni också klara av det”.