23948sdkhjf

Färre konkurser i restaurangbranschen

Enligt Affärs- och kreditupplysningsföretaget UC håller konkursvågen bland svenska företag på att mattas av. För restaurangbranchens del är augustisiffrorna hoppingivande - färre konkurser i under januari-augusti än motsvarande period förra året.
Under januari till augusti 2008 gock 265 hotell- och restaurangföretag i konkurs, årets siffra landade på 258 vilket innebär att konkurserna i branschen alltså minskat med 3 procent.

Ser man till samtliga branschen fortsätter företagskonkurserna att öka, men inte alls i samma snabba takt som tidigare i år. Under augusti registrerades 393 konkurser, vilket motsvarar en ökning med 38 stycken eller 11 procent jämfört med augusti 2008. Ackumulerat för de två första tertialen uppgår konkursökningen till 43 procent.
– Den minskade ökningstakten för företagskonkurserna beror framför allt på två faktorer: Dels har det ekonomiska läget för detaljhandeln förbättrats de senaste månaderna, vilket bromsar konkursuppgången bland både butiker och grossister. Dels hade finanskrisen och konkurserna redan tagit fart under jämförelsemånaden för statistiken – augusti 2008 – varför ökningsprocenten inte blir lika dramatisk trots det numerärt höga konkursantalet i augusti i år, säger UC:s marknadschef Roland Sigbladh.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063