23948sdkhjf

Nyfödd: Svenska Viltmatakademin

Gert Klötzke, Anders Levén och Christer Lingström är tre av de namnkunniga kockar som finns med som ledamöter i den nystartade Viltmatsakademin. Syftet med akademin är att höja intresset, kunskapen om och tillgängligheten av vilkött.
I veckan bildades Svenska Viltmatakademin vid Svenska Jägareförbundets säte Öster Malma. Bland ledamöterna finns kända kockar som Gert Klötzke, Christer Lingström, Anders Levén, Fredrik Eklund samt Lars Bylin och Karl-Christer Wallberg. Men även andra kompetenser finns med bland ledamöterna; Maria Norrfalk, Carl-Gustav Wachtmeister, Tony Wallin och Rolf Salmonsson.

- Det svenska viltköttet är så nyttigt, gott och klimatvänligt att det förtjänar att uppmärksammas mer, säger Torsten Mörner, nyvald ordförande i akademin.

Ett av syftena är att höja intresset, kunskapen om och tillgängligheten av vilkött.
I en nyligen genomförd Sifoundersökning framkom att 59 procent gärna vill äta mer viltkött och Svenska Viltmatakademin hoppas kunna bidra till att fler får viltkött på tallriken.

Cirka 15 miljoner kilo viltkött blir resultatet av jakten i Sveruge varje år, kött som är nyttigt och utan läkemedel eller tillsatser.
- Intresset för att äta ekologiskt och klimatsmart ökar och viltköttet är ett livsmedel som är mycket liten energiåtgång till skillnad mot till exempel växthusodlade grönsaker, tillägger Torsten Mörner.

Initiativet till Svenska Viltmatakademin kommer från Torsten Mörner som också är ordförande i Svenska Jägareförbundet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078