23948sdkhjf

Helsingborgs snabbmatsrestauranger får underkänt

Helsingborgs livsmedelsinspektörer har under våren gjort en större kontroll av stadens pizzerior och gatukök. Resultatet är bedrövligt enligt miljöförvaltningens chef.
65 snabbmatställen har fått sitt hygienarbete synat. Saker som städning och underhåll, kylning och varmhållning av mat, personalens hygien och en massa andra punkter har granskats. Undersökningen visar dock att hygienarbetet på Helsingborgs snabbmatställen är bedrövligt. Endast en tredjedel, 23 matställen, godkänns. Resten, 65 procent, underkänns och en mister direkt sin smiley. Ytterligare tre smileymärkta verksamheter fick anmärkningar och tvingades gå igenom en omkontroll innan de fick behålla kvalitetssymbolen.
”Jag är besviken över det samlade resultatet, säger Cecilia Lundberg, chef på miljöförvaltningens livsmedelsavdelning till Helsingborgs Dagblad.
Många klarar inte kravet på underhåll av lokalen. Näst sämst är städningen och sedan kommer personalens personliga hygien.
”Att de fallerar på sådana saker tycker jag är konstigt med tanke på att alla har fått sina tillstånd omprövade sedan 2006.”
Enligt Cecilia Lundberg är det vanligt att pizzeriorna och gatuköken slarvar med att anteckna de egna kontrollerna. Men att tolv av snabbmatställena inte utfört någon egenkontroll alls är förvånansvärt.
Det dåliga resultatet visar att miljöförvaltningen måste ha kontinuerlig koll på serveringarna, menar Cecilia Lundberg.
Kraven är stränga. Det räcker med fyra brister för att bli underkänd. Vissa fel är allvarligare. Där behövs bara en anmärkning för att bli underkänd. Det ser därför väldigt olika ut i den underkända gruppen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062