Champagnesill från Sturegallerian
Sturegallerian en Sturesill i begränsad midsommarutgåva. Sillen har lagrats i champagne tillsammans med granatäpple och forellrom. Den kan bara köpas i Sturegallerian, eller avnjutas i gräset vid Stockholms mest centrala midsommarstång – inomhus.»Att ge sig in i ett så här traditionellt sammanhang innebär förstås en viss utmaning. Med Sturesillen blandar vi det bästa från svensk tradition med de bästa och mest exklusiva råvarorna. Midsommar handlar om firande och glädje, något svenskarna har extra behov av i det konjunkturstrista 2009«, berättar Robert Sundberg, ägare till Delikatessgrossisten, en aktör i Sturegallerian, som har utvecklat Sturesillen. Sturesillen är lagrad tillsammans med champagne, forellrom, granatäpple, gräddfil, crème fraiche, och finhackad purjolök. Receptet har utvecklats av Delikatessgrossistens ägare, Robert Sundberg, och Tomas Gustafsson, tidigare kock på operakällaren under Werner Vögeli. De beskriver processen som en experimentfull lek, och under vägens gång har flera ingredienser fått stryka på foten, bland annat fänkål, äppelvinäger och dill. »Sturesillen har tagit tid att få till men vi är väldigt nöjda, sillen trivs utmärkt i en torr champagne, granatäpplet ger balans med syrligheten, och forellromen leker i munnen tillsammans med bubblorna från champagnen«, säger Tomas Gustafsson. »Jag vet att våra besökare uppskattar särskilt utvalda saker som inte går att hitta någon annanstans. Med Sturesill gör vi en exklusiv urban tejk på det svenskaste som finns«, säger Pernilla Karvia, centrumchef för Sturegallerian.Sturesillen är en limiterad utgåva för sommaren 2009, framtagen av
Delikatessgrossisten för Sturegallerian. Sturesillen finns att
provsmaka tillsammans med ett stenugnsbakat knäckebröd hos
Delikatessgrossisten i Sturegallerian under hela sommaren. Sturesillen
finns endast till försäljning i Sturegallerian i Stockholm. Så gör du din egen Sturesill till midsommar Recept på Sturesill (6-8 personer) 3 dl matlagning-crème fraiche (34%) 1 dl gräddfil 210 g urvattnade sillfiléer ? finhackad purjolök 1 dl torr champagne (i Sturesillen används Bollinger). Fungerar även med torrt, mousserande vitt vin (till exempel Cremant från Alsace) ? granatäpple 3 msk forellrom Blanda crème fraiche och gräddfil tillsammans i en skål. Finhacka purjolöken och vända ner den lite lätt tillsammans med Crème fraichen och gräddfilen. Skär sedan de inlagda sillfiléerna i lagom stora bitar och lägg ner dem i skålen. Gröp ur och häll i halva granatäpplet, se till att endast få med kärnorna med frukten och inte det vita innerskalet. Låt även saften från frukten följa med. Häll på champagnen, den kommer att lägga sig som ett bubblande skum. Vänd sedan sakta och försiktigt med en sked så att syran från champagnen får jämn spridning. Avsluta med att lägga på forellromen och vänd runt blandningen mycket försiktigt så att rommen bevaras spänstiga och hela. Låt Sturesillen stå kylt och dra i 1-2 dygn, allra helst 2. Servera tillsammans med färskpotatis eller på stenugnsbakat knäckebröd. En kall lager och en snaps passar utmärkt till.