Ekologisk balsamvinäger från Saltå Kvarn
»Några droppar vällagrad balsamvinäger på en bit parmesanost under ett besök i Modena i Italien. Det räckte för att vi bara måste lansera den i Sverige«, berättar Lena Ekman, pressansvarig på Saltå Kvarn. Saltå Kvarns tre nya ekologiska balsamvinäger finns i tre versioner. Två av dem, en röd och en vit, är till för vardaglig generös användning, medan den tredje är en flerårigt lagrad balsamvinäger i lite högre prisklass. Den mer vällagrade balsamvinägern heter Saltå Gran Riserva. Den är gjord på must från nyskördade Lambrusco- och Trebbianodruvor och har lagrats på träfat i cirka fem år. Smaken är läckert sötsyrlig med lång elegant eftersmak och en balanserad sötma. Den passar bra som salladsdressing och marinad, är även god till fruktsallad och inte minst till parmesanost. Priset är cirka 139 kronor för 250 ml. De två balsamvinägerna med kortare lagringstid, Saltå Balsamvinäger (röd) respektive Saltå Balsamvinäger vit, kostar cirka 43 kronor för 250 ml. Den röda är mjuk och fyllig i smaken med sötsyrlig eftersmak. Den vita har en frisk, sötsyrlig smak med druvkaraktär. Alla tre balsamvinägerna är Kravmärkta. De är producerade av företaget Casa del Balsamico Modenese och familjen Cattani, som ända sedan början av 1900-talet producerat balsamvinäger och haft stort inflytande över balsamvinägerns utveckling.