Håkan Thörnström skapade Årets Nationalrätt
Fem av Sveriges bästa kockar lagade sina rätter på evenemanget "Smaka på Stockholm" inför den namnkunniga juryn där bland andra fjolårssegraren Mathias Dahlgren, vin- och matgurun Mikael Mölstad och radiolegenden Ulf Elfving ingick. Juryns motivering lyder: ”En välkomponerad rätt tillagad med tidsenlig teknik. En perfekt utmaning för den matglade amatören som ger en riklig belöning med konsistenser och smaker som samverkar till en komplett rätt.” I reglerna för tävlingen står att råvarorna ska vara svenska, de ska också vara tillgängliga i hela landet – året om. Ingredienserna ska dessutom vara billiga, och rätten ska vara så lättlagad att även icke professionella matlagare ska klara den utan några stora svårigheter. Håkan Thörnström driver Restaurang Thörnströms Kök i Göteborg och tillhör sedan många år den svenska kockeliten. Tävlingen genomfördes för tolfte året. Samtliga tävlande kockar har 20 års yrkeserfarenhet och har, som det heter i reglerna, ”gjort värdefulla insatser för svensk gastronomi”.Bland tidigare vinnare finns Werner Vögeli som vann första året, Leif Mannerström och Mathias Dahlgren. VinnarreceptetGlaserad dragonkyckling med bakad potatis och tomat samt råmarinerad sellerirotHåkan Thörnström, Thörnströms Kök, GöteborgIngredienser (för 4 personer):Kyckling1 färsk/fryst kyckling ca 1,4 kg1 citron1 tsk dragon1 msk smör1 msk Worcestershiresås2 msk mörk sirap2 vitlöksklyftorBakad potatis300 g mjölig potatis (gärna mandelpotatis)1 dl grädde0,5 dl kycklingbuljongSelleripuré200 g rotselleri1 dl standardmjölk1 dl gräddeRåmarinerad selleri100 g rotselleriHalv citron1 tsk färsk dragon1 tsk honung1 msk olivoljaBakade tomater12 coktailtomater1 msk olivoljaSalt och vitpepparKycklingbuljongSkrov från kyckling2 dl torrt vitvin1 gul lök1 bit morot1 bit rotselleri1 lagerblad2 vitlöksklyftorDela skrovet i bitar och lägg det i en kastrull. Tillsätt bitar av lök, skalade rotfrukter, och lagerblad. Häll på vinet och fyll på med kallt vatten så att det täcker. Koka upp buljongen och skumma väl. Sjud därefter buljongen i cirka 45 minuter. Sila av och koka ihop den tills det återstår cirka 2 dl. Smaka av buljongen med salt och vitpeppar.Skär ut bröst och lår så att de sitter ihop. Bena ur låret. Fyll lår och bröstkött med dragon och rivet citronskal. Salta och peppra. Vik ihop låret och bröstet. Rulla in i plastfilm som men smällkaramell. Spänn rullen med hjälp av plastfilmens snibbar. Knyt i ändarna. Sjud de två rullarna i 80 gradigt vatten i 20 minuter. Ta av plastfilmen och bryn rullarna i smör.Blanda rivet citronskal, citronsaft, sirap, Worcestershiresås och krossade vitlöksklyftor i en kastrull. Koka ihop blandningen i 2-3 minuter. Sila glaseringsblandningen och pensla kycklingen 2-3 gånger under tiden de körs i ugn, 175 graders värme i fem minuter.Kantskär och dela varje rulle till två bitar.Baka potatisen i ugn, 175 grader i cirka 20 minuter. Skala potatisen direkt därefter. Koka ihop grädde och buljong till hälften. Mosa ihop potatisen grovt. Tillsätt gräddbuljongen. Smaka av med salt och vitpeppar. Skeda upp den bakade potatisen som ett ägg vid servering.Skär ett litet kryss i varje tomat. Förväll dem i kokande vatten i cirka 15 sekunder. Kyl dem sedan i kallt vatten. Ta bort skalen men låt kvisten sitta kvar som dekoration. Placera tomaterna på en plåt. Rippla över olivoljan, salt och mald vitpeppar på tomaterna. Baka dem i 100 graders ugnsvärme i cirka 60 minuter.Skär rotsellerin i tärningstora bitar. Förväll dessa 2-3 minuter i kokande vatten. Häll bort vattnet och tillsätt mjölk och grädde. Koka bitarna mjuka. Mixa till en slät puré. Smaka av purén med salt och vitpeppar.Strimla rotselleri fint. Skala av en bit av citronen med potatisskalare. Förväll skalet i kokande vatten. Strimla citronskalet och dragonbladen. Vänd ihop strimlad selleri, dragon och citron. Tillsätt honung och olivolja. Smaka av med salt och mald vitpeppar. Låt anrättningen stå fem minuter i rumstemperatur före servering.UppläggningLägg en sked selleripuré mitt på tallriken. Placera den glaserade kycklingen i purén tillsammans med en sked med bakad potatis. Toppa potatisen med den råmarinerade sellerin. Garnera med tomaterna och slå lite hopkokt kycklingbuljong runt om.