Belönad för ekobröd
”För mig är det en ära att få förädla en produkt som är så starkt präglad av den jord den vuxit i. Jag blir stolt när folk kommer tillbaka och säger att de hos oss har lärt sig känna skillnad på bröd och bröd – och där kan samtalet börja”, sa en rörd och glädjestrålande Christina efter prisutdelningen.Christina var en av de första som fördjupade sig i ekologiskt tänk kring bakandet, det ekologiska mjölets kvalitet och möjligheter. Christina var tidigare ansvarig för Rosendals Stenugnsbageri – och hon har också varit på Saltå Kvarn, Gateau, och arbetat i Grekland.Stipendiet består av 25 000 kronor, som ska användas förkovran eller vidareutbildning för mottagaren.”Jag är sugen på att använda pengarna till en resa österut, till Finland och de baltiska länderna, eftersom mitt favoritbröd är rågsurdegsbröd. Det finns alltid där när man tröttnat på det andra. Jag skulle också gärna lära mig mer om osttillverkning eftersom det hör ihop med bröd. Vi får se vad det blir!”För Christina betyder priset mycket.”Jag har jobbat i bageribranschen i 20 år, detta känns som en bekräftelse på allt jobb vi har lagt ner. För mig var bara nomineringen i sig en stor grej att ta till mig!”Juryn delade dessutom ut ett hederspris till göteborgsbutiken EkoStore.Juryn bestod av Carola Magnusson, Carolas Eko, Angela Anyai, mässansvarig på Interfood, Martin Berg, köksmästare på Mathias Dahlgren, Bengt Linde, ordförenade i Göteborgs Restaurangförening och Ann-Helen Meyer von Bremen, journalist.Juryns motiveringarChristina Fernlund"För att med stort engagemang och hårt arbete ha och spridit en brödkultur av högsta kvalitet, där ekologi är en självklar ingrediens. Christina Fernlunds utveckling av hantverket har bidragit starkt till att restauranger, bagerier och konsumenter återigen har börjat se på brödet som en av måltidens viktigaste följeslagare. Det finns ett paradis bortom Skogaholmslimpan, och du har öppnat portarna dit!" Ekostore"För det stora modet att våga tänka nytt i en bransch som domineras av ett fåtal stora aktörer, nämligen livsmedelshandeln. Ekostore i Göteborg var först med att göra det som många andra pratat om, nämligen att starta den första större, helt ekologiska butiken inom dagligvaruhandeln. Ekostore lyser upp ett annars rätt mörkt Göteborg när det gäller utbudet av matbutiker. Det är vi tacksamma för."Övriga nominerade till Interfood Stipendium: Konsum/Coop i hela landet, Anders och Gunilla Munter, mjölkbönder i Dala-Järna, Birgitta Persson, Bosarp Kyckling i Blentarp, Camilla Sparring, Camillas Matuppror, EkoStore i Göteborg.