Forshems Gästgiveri prisas
Bäckström, samt Akademins Preses Birgitta Rasmusson i samband med Akademins
årshögtid på Länsresidenset Marieholm i Mariestad.
För sjätte året delade Gastonomiska Akademin ut Akademins Stora Pris som i
år går till restauratören och kocken Stefan Johansson på Forshems Gästgiveri
i Forshem utanför Hällekis. Han driver Forshems Gästgiveri tillsammans med
hustrun Mia Johansson, som är husmor på stället. Tillsammans har de
utvecklat en filosofi där närproducerat är honnörsordet. Över 150 lokala
leverantörer förser köket med allt – utom viner och kaffe – och det som inte
finns att tillgå gör man själv, exempelvis ölet som kommer från det egna
bryggeriet sedan några år tillbaka.
Stefan Johansson har bland annat jobbat med Yves Miland, känd från bland
annat Billingehus. Stefan Johansson har även haft Yves Miland som mentor.
”För en mycket berömvärd gärning, där respekt för traditionen, mycket hög
yrkesskicklighet och en hängiven tilltro till de lokala råvarorna givit
enastående resultat”, lyder Akademins motivering.
Priset ”Det goda målet” gick till Elisabeth Stockman på Restaurang
Foderbordet vid Sötåsens Naturbruksgymnasium i Töreboda.
Motiveringen lyder: ”Med ett genomtänkt koncept med enbart högklassiga
råvaror och skickliga matlagare ger måltider med mycket hög kvalitet”.
Akademin och Berzelii Choklads stipendium gick i år till Christer Fihn på
Länghem vid Almåsskolan i Borås.
Västra Gastronomiska Akademin delade också ut diplom. Dessa gick i år till
Emeli’s Konditori i Lidköping – Emeli Gustafson, Erikssons Chark i
Nossebro – Rolf Eriksson och Löjromsfiskarna i Spikens fiskeläge på
Kållandsö – representerad av Petter Nordgren.