Kaffe minskar risk för demens
Kaffedrickande i medelåldern kan minska risken för demens senare i livet. Detta konstaterar den finska studien ”Riskfaktorer för hjärtkärlsjukdomar, åldrande och demens” som publiceras i Journal of Alzheimer’s Disease.
”Vårt mål var att studera förhållandet mellan kaffe- och tekonsumtion i medelåldern och risken för demens/Alzheimers (AD) senare i livet”, säger forskningsledaren Miia Kivipelto från Kuopios universitet i Finland och Karolinska Institutet i Stockholm till tidningen Doktorn.
Studien fann att de medelålders personer som drack kaffe hade lägre risk för demens och AD senare i livet jämfört med dem som inte drack eller endast drack lite kaffe. Den lägsta risken (65 procent minskning) påträffades bland måttliga kaffedrickare (drack 3–5 koppar kaffe/dag). Tedrickande var relativt ovanligt och förknippades inte med demens/AD.
”Med hänsyn till den stora kaffekonsumtionen över hela världen kan resultaten få viktiga konsekvenser för att förebygga eller fördröja debuten av demens/AD. Fyndet behöver bekräftas av andra studier, men det öppnar en möjlighet för att koståtgärder kan ändra risken för demens/AD”, menar Miia Kivipelto. Identifiering av mekanismerna för hur kaffe skyddar mot demens/AD kan även bidra till utvecklingen av nya terapier för dessa sjukdomar.